Esports B92.net

TI7 - RUR predstavlja: Evil Geniuses

Najveći američki tim, ove godine ima možda i najveće šanse da postane prva ekipa sa duplom titulom The Internationala.

SyS KlanRUR
Podeli

EvilGeniuses je američka organizacija koja je osnovana jos 1999. godine(RUR>EG). Smatrana kao jedna od najuspješnijih franšiza u esportu, godinama je bila oaza okupljanja najboljih igrača popularnih kompetitivnih igara koje je esport nudio u tom trenutku. U skladu sa tim, ono što EG danas nudi kao Dota tim predstavlja jedan krem tog esporta. Tim sastavljen od dva gejmerska čuda – malenog američkog Pakistanca i nadobudnog kanadskog Uzbekistanca, zatim dva staložena Skandinavca I stubom ove cijele organizacije kao i tima – američkim Indijcom. Kakav sklop, ha? Klasična Amerika. Ovaj mozaik predstavlja jedan od top 3 tima trenutno (a i već duže vrijeme) a takođe i svaki igrač ponaosob je u klasi top 5 na svojoj poziciji.

EG je lice NA Dote, nesto cemu teži svaki mali pretili Amer koji troši dnevno 7+ sati igrajući čuvene Dota US pubove. Izuzetno dobro sponzorisani od Monster Energy, XFINITY, SteelSeries, Hisense, SanDisk, AMD, Twitch-a i ostalih, EG je svojevrstan pionir u marketingu i promovisanju svog brenda, ujedno i igrača. Neki ih nazivaju “reality show team”, međutim to je nešto čemu će u skorijoj a pogotovo daljoj budućnosti, sa rastom esporta, svaki tim posvećivati sve više pažnje.

EG je osvojio The International 2015, a verovatno je i najveći kandidat među timovima sa šansom za ponavljanje tog uspeha da to učini opet ove godine.

EG.Suma1L

Počećemo od Pakistanca. Najveći talenat koji Dota trenutno nudi. Tačka. On ima tek 18 godina a kompetitivnom Dotom se bavi već 3 godine, od kada je primljen u tim na insistiranje Universe-a. Dečko koji je brzo postao popularan u US public mečevima sa svojim Storm Spiritom zlostavljajući midlejn suparnike. Naravno nije sve bilo idealno, jer njegova agresivnost iz pubova i pretjerana želja da protivnika na midu ponizi i uništi se ispočetka nije mogla kontrolisati. Međutim, salty boss PPD je umeo to da izmanerviše i vremenom je uticao na mladog Sumaila da koliko – toliko kontroliše svoju agresiju.

Danas veoma često udvajan ili trilejnovan na midu, Sumailu pero mogu da odbiju rijetki a nama su najpoznatiji tiltujući debeljuca iz VP-a i Kurokijev nenormalni Jordanac + jedan ili dva kineska midlejna (Sccc+ Paparazii). Kakva ekipa. Sumail je neko čijeg se Dazzle solo mid trebate bojati, tako da oko hero poola necemo ni pricati. Ipak da malo izbanalsiramo priču i da ne kažete da smo opčinjeni ovim dijetetom, recemo da ta agresivnost može jos uvijek da napravi problem u igri jer ppd-a vise nema, i jer ima ogromno samopouzdanje i taj cocky playstyle misleći (sa pravom) da je najbolji.

EG.Arteezy

Čuveni Artour. Sumail prije Sumaila igrački, Dendi poslije Dendija po popularnosti. Klovn van dote, ingame rijetko viđen igrač. Odgađao je svoju pro dota karijeru zavrsavajući srednju školicu, ali u isto vrijeme kaleći se i ukrstajući koplja u privatnim lobijima na mid lejnu sa tadašnjim Dota titanima (s4, fear, bulba). Međutim 2013. i taj čuveni MLG ga je vinuo u visine (timber play MLG kad je v1lat rekao “2ez for rtz”) i definitivno odlučio čime će se ovaj mladić baviti u budućnosti. EG je odmah reagovao i 2014 “S A D B O Y S” postaju EG. Njegov greedy mid(as) lane playstyle postavlja nove standarde u Doti i nešto što i dan danas gledamo. Nemajući istu viziju igre i imajući sukob mišljenja, Artour je zbog PPD-a dva puta napuštao EG za Secret, i dva puta se vraćao.

U međuvremenu njegovi strimovi su postali svojevrstan klasik. To su višesatne sesije uz koje su mnogi tinejdžeri, održavajući budnost, završavali svoje obaveze vezane za školu neprekidno slusajući Juicy J-a. Strim je postao odredđena kultura, koja je sa sobom nosila ponašanje, muziku, poštapalice i krilaticu “boys”.

Odlaskom PPD-a (sada CEO of eg), i okružujući se ovim igračima oko sebe mislim da taj njegov ‘boys’ smisao dobija potpuni potencijal i da je napokon ovo njegova komfor zona. Puštajući Sumaila da bude prva figura ovog tima i midlaner, Arteezy je pokazao (igrajući venomansera, miranu, propheta, timbera sa pozicije 1) da može da se žrtvuje za tim i da je sazrio. Ali da li je potpuno sazrio i da li će kako on kaže po prvi put vrisnuti na lanu kada ga osvoji (a osvajao ih je mašala) uzimajući svoj sveti gral u ruke, to cemo vidjeti na prestojećem TI7.

EG.UNiVeRsE

Zbog ovog čovjeka MSS nije prvi offlaner Amerike. Zbog ovog čovjeka mnogi nisu bili prvi offlaneri u Doti, a ako se Saahlil pita neće ni biti. Igrač koji ima najveću zaradu u esportu od svih igrača, u svim igrama u iznosu od 2,826 000 dolara. Hej! I to je potpuno zaslužio. Konstantan i konzistentan kako u doti, tako i van nje (osim nekih Disney izleta sa Auijem), on je veteran koji pruža uvijek ono što timu treba i igra zahtjeva. U EG-u je od samih početaka Dota 2 rostera, čak I kada su tu bili Jeyo I DeMoN. Imao je tu kratku epizodu u Secretu od nekih par mjeseci, koji mu je vjerovatno trebao u karijeri da bi shvatio da je njegovo sunce pod okriljem organizacije Evil Geniuses. Njegovi legendarni FVoid-ovi, Shakeri, Dark Seerovi i dalje seju strah po Dota zelenim livadama. Saahlil je igrac koji skoro nikada ne podbaci i neko na koga se uvijek mozete osloniti da će dostaviti 4-5 man chrono/vacuum, i pored pažnje cijele suparničke ekipe pozicioniranjem. Svojom zrelošću, sa svojih 27 godina i skoro trecinu zivota igrajući Dotu, ne propustajuci nijedan Valve Event (uz Puppeya, DDC-a i Kuroky-ja, ali je na prvom TI bio samo zamena, nije igrao) Universe je prijeko potreban EG-u u trci za još jednim trofejem na TI.

EG.zai

Evo i stidljivog 19-godišnjaka iz malog mjesta Skara, iz Švedske. Legenda u Honu je postao već sa 14. godina i uz punu podrsku svog oca znalo se čime će se baviti ovaj momak. Prešavši sa Hona na Dotu, ovaj mladić zajedno sa PPD-em kroz SADBOYSE postaje EG. On je PPD-ov omiljeni saigrač (što je jako teško postići, održavati i biti). Dajući mu playmaking pozicije 4 od samih početaka, Zai je uspjevao svojeručno da dobija igre za EG.

Bio je tako dobar i tražen, pa ga svojom harizmom Puppey nagovara da pređe u Secret početkom 2015. Prihvatajući da igra poziciju 3/offlanera, dokazujući svoj raskošan talenat, Zai je sijao strah na hardlejnu svim safe lane kerijima. Ipak nakon neuspjeha na TI5, Zai je napustio Secret da završi svoje srednjoškolsko obrazovanje, da bi se 2016. kroz strimove i nastupajući kao stand-in za Kaipi navikao na kompetitiv Dotu i vratio na velika vrata prihvatajući poziv EG-a da opet bude njihov član.

Kako reče nas Milan Kozomara, ono što Zai osjeća za igru, kakav prostor pravi i kakve kretnje ima se ne može naučiti makar igrali 24 sata dnevno. Za kraj jedna nepobitna činjenica. Ovaj stidljivi Švedjanin ima najveći winrate od profesionalnih Dota igrača sa odigranih više od 100 partija!

EG.Cr1t-

Danac je uvijek važio za dobrog igrača. Igrajući evropske pubove a i inhouse USA lige dokazivao se ali je ostajao bez nekih timskih trofeja. Napokon formirajući tim OG, N0Tail i Fly su prepoznali njegovo znanje i uvrstili ga u taj legendarni tim koji je sa njim uzeo dve mejdžor titule. Proboj na scenu je napokon napravio a njegov Wisp(IO) i Earthspirit su postali njegov trademark u tom periodu. Nadograđujući se uz N0taila i Flya (a ko ne bi), igrajući jako pametno i odmjereno, i ponasajući se tako van Dote, Cr1t je bio neko ko je bio najpogodniji za kapitena u “post-ppd” periodu EG-a. I tako se i desilo, postaje novi EG kapiten. Kako saigrači izjavljuju, kapitenisanje Crita im jako odgovara i mnogo je fleksibilnije u odnosu na ppd eru. Što po meni, u ovom sklopu njihovih ličnosti savršeno liježe.

Šta očekivati od EG?

Top 3! I za nas objektivne posmatrače, kao i za razmažene EG fanove širom svijeta ovo je realna predikcija. Sve ispod bi bio neuspjeh. Tim koji posjeduje najveći talent trenutno na Dota sceni i tim čiji potencijal je nemjerljiv ne smije dopustiti sebi ništa manje od ovoga. Ovaj poslednji MDL (5-6. mjesto od 8 ekipa) i loš rezultat je nešto što im je trebalo. Da se prizemlje, osvijeste i kažu sebi da moraju da oznoje svoje male bogate guzice za prvo mjesto običnog turnira a tek TI. Oni su sigurno pod najvećim svijetlima i lupom od svih timova, i kao takvi svi će se posebno spremati protiv njih. Čekaće ih težak posao i trnovita avantura. Nadam se na kraju i slatka.

Izvor: KlanRUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.