BBC na srpskom - B92

Rusija i Ukrajina: Putin naredio nuklearne vežbe posle "pretnji“ sa Zapada

Moskva je reagovala na izjave francuskog predsednika i šefa britanske diplomatije.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Rusija je započela pripreme za raketne vežbe u blizini Ukrajine koje simuliraju upotrebu taktičkog nuklearnog oružja kao odgovor na "pretnje" zapadnih zvaničnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nedavne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona predstavljaju "potpuno novi krug rasta napetosti".

Makron je prošle nedelje odbio da isključi potencijalno raspoređivanje francuskih trupa u Ukrajinu, ako, kako je rekao, Kijev to zatraži, dok je Kameron izjavio da Ukrajina ima pravo da koristi britansko oružje za udare unutar Rusije.



Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da je "neprijateljski istup" Kamerona u suprotnosti sa prethodnim britanskim uveravanjima da rakete dugog dometa poslate Ukrajini neće biti korišćene na ruskoj teritoriji i da ovo znači da je Velika Britanija "strana u sukobu".

Ministarstvo je dodalo da bi odgovor na ukrajinske udare upotrebom britanskog oružja na Rusiju mogao uključivati gađanje bilo kojih britanskih vojnih objekata i opreme na teritoriji Ukrajine i šire.

Navodi se da i da se izjava Makrona o mogućem raspoređivanju francuskih trupa u Ukrajinu može smatrati "spremnošću za direktnom konfrontacijom sa Rusijom".

U ponedeljak su na razgovor pozvani i britanski i francuski ambasador u Moskvi.

Ruski Iskanderi mogu da nose i konvencionalne bojeve glave i taktičke nuklearne bojeve glave (arhivska fotografija)/Reuters
Ruski Iskanderi mogu da nose i konvencionalne bojeve glave i taktičke nuklearne bojeve glave (arhivska fotografija)/Reuters

Vežbe taktičkog nuklearnog naoružanja koje su najavljene u ponedeljak naredio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi novinska agencija TASS.

Očekuje se da će biti održane "u bliskoj budućnosti" i da će u njima učestvovati raketne formacije, kao i vazdušne i pomorske snage.

Taktičko nuklearno oružje su male nuklearne bojeve glave i sistemi za isporuku namenjeni za upotrebu na bojnom polju ili za ograničeni udar.

Napravljeno je da uništi neprijateljske ciljeve u određenom području bez izazivanja široko rasprostranjenih radioaktivnih padavina.

Strateško nuklearno oružje, s druge strane, veliko je i napravljeno da se ispaljuje na velike udaljenosti - na primer, između kontinenata.

Rusija održava redovne vežbe sa strateškim nuklearnim oružjem.

BBC
BBC

U aprilu je dugododišnji beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da je u njegovoj zemlji stacionirano "nekoliko desetina" taktičkog nuklearnog oružja.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe odbacio je najavu da će se vežbe održati, nazivajući to "nuklearnom ucenom".

Ali iz NATO-a kažu da ruske najave vežbi "opasne i neodgovorne" i da Alijansa budno motri.

Posle sastanka u Parizu sa Makronom i kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da se nada da će Si pomoći u deeskalaciji "neodgovornih" nuklearnih pretnji Rusije.

Najava nuklearnih vojnih vežbi dolaze uoči zvaničnog imenovanja Vladimira Putina na peti predsednički mandat.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da više neće smatrati Vladimira Putina legitimnim predsednikom nakon njegove inauguracije i pozvalo je druge zemlje i međunarodne organizacije da slede taj primer.

Međutim, francuski diplomatski izvor koji citira Rojters rekao je da će francuski ambasador prisustvovati ceremoniji.

Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja su isključile mogućnost slanja izaslanika na Putinovu inauguraciju.

Pogledajte video: Kakva je nuklearna moć Rusije

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 91 idi na stranu