BBC na srpskom - B92

Prevaspitavanje ubice: Kako je jedna Ruskinja rešila da pomogne bivšem Vagnerovom plaćeniku

Od januara 2023. godine, hiljade bivših ruskih plaćenika vraća se sa prve linije fronta u rusko-ukrajinskom ratu prisiljeni da se prilagođavaju normalnom životu. Mnogi od njih su osuđivani kriminalci regrutovani da se bore u zamenu za slobodu.

Izvor: BBC
Podeli
BBC
BBC

Muškarac u pedesetim stajao je kraj trans-sibirskog auto-puta nedaleko od Krasnojarska, više od 3.000 kilometara istočno od Moskve, kad mu je stao automobil.

Bio je u kamuflažnoj uniformi, noseći crno-crveni amblem, oznaku za "Vagner" - rusku privatnu plaćeničku grupu koju Velika Britanija, Francuska i druge zemlje smatraju terorističkom organizacijom.

Sa sobom je imao samo ranac.

U kolima je bila Olga Antipina (48), stanovnica malog sibirskog grada Sosnovoborska, koja je odlučila da pomaže bivšim Vagnerovim plaćenicima da se prilagode životu u miru posle njihovog povratka sa prve linije fronta ruskog rata u Ukrajini.

Pre nego što ga je pokupila na auto-putu, Olga nikad nije srela Valerija Molokova, ali je znala za njegovu prošlost - da je pre nego što ga je regrutovao Vagner da se bori u Ukrajini, ovaj 54-godišnjak služio zatvorsku kaznu za ubistvo.

Ipak je pristala da mu pomogne.

Regrutacija osuđenika

BBC
BBC

Rusija je započela sa masovnom regrutacijom osuđenika četiri meseca posle pokretanja invazije na Ukrajinu još 2022. godine.

Skoro 50.000 ruskih osuđenika otišlo je da se bori u rat, jer im je obećano da će biti pomilovani u roku od šest meseci i dobiti pozamašnu isplatu po povratku.

Hiljade njih su poginule, ali su mnogi uspeli da prežive i vrate se kući.

Rusko javno mnjenje je podeljeno oko povratka bivših Vagnerovoh plaćenika, jer ih se mnogi ljudi plaše i misle da je amoralno pomilovati osuđenike da bi se borili u ratu.

Takođe, neki bivši Vagnerovi regruti su optuženi da su činili ratne zločine u Ukrajini i vršili vansudska pogubljenja.

Neki od bivših robijaša povratnika su takođe ponovili zločine.

Navodno je bilo više od 200 novih sudskih slučajeva za prestupe koje su počinili bivši osuđenici koje je pomilovao predsednik Putin.

Valerij Molokov je osuđen na 11 godina zatvora u julu 2022. godina za ubistvo starije sestre šest meseci ranije.

Priča se da je bio pod dejstvom alkohola kad su se njih dvoje posvađali u novogodišnjoj noći.

On ju je udario u lice, nekoliko sati kasnije ju je udario ponovo u glavu i nastavio da je udara i pošto je pala na zemlju.

Hitna pomoć je pozvana tek nekoliko sati kasnije, jer je mlađa sestra, koja je prisustvovala svađi rekla da ju je Valerij sprečavao da je zove, predloživši da umesto toga piju votku.

Starija sestra je umrla u bolnici od povrede glave nedelju dana kasnije.

BBC
BBC

Uprkos stravičnoj prirodi zločina, Molokov je odslužio svega nekoliko meseci kazne kad ga je 2023. godine regrutovao Vagner i poslao na front.

On se borio u Bahmutu, gradu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, a u Rusiju se vratio u avgustu 2023. godine posle ranjavanja.

Nije imao gde da živi niti život kome bi se vratio kad mu je neko dao Olgin telefonski broj, rekavši da bi ona mogla da mu pomogne.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

BBC
BBC

'Jedina korisna stvar'

Valerij Molokov nije prvi Vagnerov plaćenik niti prvi osuđivani kriminalac u Olginom životu.

Njenog bivšeg partnera je takođe regrutovao Vagner, a on je pravo iz zatvora otišao u rat i poginuo.

Upoznali su se dok je on bio iza rešetaka i počeli su da se dopisuju.

Pošto je napustio zatvor, ostali su zajedno 13 godina i imali troje dece, ali njen pokojni muž je mnogo pio i često tukao i nju i decu.

Godine 2015. je ponovo osuđen za ilegalnu prodaju droge.

U martu 2023. godine, regrutovao ga je Vagner dok je služio zatvorsku kaznu, za šta Olga nije znala.

Olga je njegovu smrt nazvala "jedinom korisnom stvari koju je ikada uradio za svoju porodicu", jer je kupila stan za njihovog najstarijeg sina od odštete koju je dobila od Vagnera pošto je ovaj poginuo u ratu.

Posle njenog vlastitog iskustva, odlučila je da pomaže drugim bivšim Vagnerovim plaćenicima koji se vraćaju sa fronta.

Pošto se srela sa Valerijem, Olga mu je našla privremeni smeštaj i posavetovala ga šta da radi sa isplatom koju je dobio od Vagnera.

"Bio je kao dete, govorio je želim ovo, želim ono. Rekla sam mu: Ne", prisetila se Olga govoreći za BBC njuz na ruskom.

"Prva stvar koja ti treba je tvoja vlastita nekretnina, tako da ćemo ti kupiti jednu. Potom, da li želiš kola? U redu, kupićemo ti kola", rekla je ona Valeriju.

Olga je ispričala da nije imala nikakvih finansijskih interesa da mu pomogne i da joj ne smeta njegova prošlost.

Ona je članica Pentekostalske božje crkve, evangelističke crkve u Rusiji, a kad je bila upitana šta misli o ratu u Ukrajini, pozvala se na retoriku o Apokalipsi.

"Biblija kaže da će doći zadnja vremena, i da će brat udariti na brata, a to se upravo dešava."

Valerij je takođe počeo da odlazi u Pentekostalsku crkvu svake nedelje i bio je toliko zahvalan Olgi što mu je pomogla da ju je u jednom trenutku zaprosio.

Ona je to odbila.

Radio je na određeno za bezbednosnu kompaniju više od mesec dana, ali nije mogao da nastavi.

Upitan šta bi bilo s njim da mu Olga nije pomogla, Valerij kaže da bi se verovatno vratio na front.

"Da budem iskren, ne izgaram od želje da se vratim", kaže on.

"Ali me stalno vuče. Tamo sam znao ko mi je neprijatelj. Ovde ne znam."

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 101 idi na stranu