BBC na srpskom - B92

Rolan Garos 2024: Pet priča koje donosi ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Francuske

'Svetski broj jedan' Novak Đoković brani titulu u Parizu usred turbulentne sezone, a na teren se vraćaju i kralj šljake Rafael Nadal, kao i Britanac Endi Mari.

Izvor: BBC
Podeli
Rafael Nadal će verovatno poslednji put igrati na Otvorenom prvenstvu Francuske/Getty Images
Rafael Nadal će verovatno poslednji put igrati na Otvorenom prvenstvu Francuske/Getty Images

Pariz će u naredne dve nedelje biti svetska prestonica tenisa jer danas, 26. maja, počeo Rolan Garos, jedan od četiri najveća turnira iz kategorije grend slem.

Sve oči biće uprte u Rafaela Nadala, najtrofejnijeg osvajača Otvorenog prvenstva Francuske, usled njegovo povratka, i potencijalnog oproštaja od karijere.

Rekordna 15. titula u konkurenciji singl za španskog asa deluje malo verovatno, iako se čini da je žreb otvoren.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković na ovogodišnjem turniru brani titulu, a postavlja se pitanje da li će u tome uspeti uprkos turbulentnoj sezoni.

U ženskom singlu krajnji ishod je po svoj prilici lakše predvideti jer deluje da će trostruka šampionka Iga Svjontek nastaviti njenu prethodnu dominaciju.

Otvoreno prvenstvo Francuske 2024. godine traje do 9. juna.

Hoće li se Đoković oporaviti posle turbulentne sezone?

Getty Images
Getty Images

Pre ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije, smatralo se da će Đoković dominantnu 2023. preneti u novu sezonu.

Tridesetsedmogodišnji Srbin stigao je do polufinala u Melburnu, ali nije bio ni blizu sopstvenog visokog nivoa.

Otkako je izgubio od osvačaja turnira Janika Sinera, nastupilo je nekoliko meseci u karijeri dvadesetčetvorostrukog grend slem šampiona.

Trener Goran Ivanišević i kondicioni trener Marko Paniki, dugogodišnji članovi Đokovićevog tima, otišli su posle ranog ispadanja u Indijan Velsu najboljeg tenisera sveta.

Svetski broj jedan se plasirao u polufinale mastersa u Monte Karlu, gde je izgubio od prošlogodišnjeg poraženog finaliste Rolan Garosa Kaspera Ruda, ali je dozu neizvesnosti doneo i na Otvorenom prvenstvu Italije.

Tamo je slučajno pogođen metalnom flašicom u glavu posle prve pobede, što je ostavilo posledice u šokantnom porazu od Aleksandra Tabilje dva dana kasnije.

Doktori u Srbiji su kasnije rekli da je Đoković pokazao znake potresa mozga i da će, posle poraza u polufinalu u Ženevi u petak, biti intrigantno videti u kakvom je stanju prvi nosilac.

"Naravno da sam zabrinut. Nisam igrao nimalo dobro ove godine", rekao je Đoković.

"Ne smatram sebe favoritom na Rolan Garosu."

Đoković nije jedini vrhunski muški teniser čija se forma fovodi u pitanje.

Ni Italijan Siner, ni Španac Karlos Alkaraz nisu igrali u poslednje vreme zbog povreda.

Ali je Nemac Zverev osvojio titulu u Rimu, dok će dvostruki finalista Rud verovatno biti kandidat.

On se zagrejao za turnir pobedom nad Tomašom Mahačom u subotu u finalu u Ženevi.

Nadal i Mari spremni za 'orevuar'?

Iako se u sportu ništa ne podrazumeva, česta slika Nadala koji podiže "Kup musketara" je nešto najbliže kršenju ovog pravila.

Kralj šljake dominira u Parizu, a tokom karijere je izgubio svega tri od 115 mečeva odigranih na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Ovaj 37-godišnji Španac je propustio prošlogodišnji turnir zbog povrede i, uz mogućnost penzionisanja kasnije ove godine, dovoljno je spreman da se vrati jer je, kako kaže, postoji "velika šansa" da je ovo njegov poslednji Rolan Garos.

Nadal je imao herojsku dobrodošlicu na glavnom stadionu Filip Šatrije, gde je hiljade navijača došlo da ga gleda.

O tome kako će izgledati Nadalov put kroz turnir bilo je u centru debate ovih dana, dok se Španac suočava sa izuzetno teškim zadatkom već na prvom koraku gde ga čeka Aleksandar Zverev, jedan od pretendenata na titulu.

U redu za oproštaj od karijere je voljeni Endi Mari.

Nadalov vršnjak, 37-godišnji Britanac planira da se povuče ove sezone, naznačivši povratak u Pariz, gde je 2016. bio vicešampion, pre nego što je otišao na pauzu..

Njegovi planovi su umalo pokvareni kada je u martu pokidao ligamente skočnog zgloba, ali se prošle nedelje vratio na teren odbivši operaciju.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Može li neko da zaustavi Svjontek na putu ka trećoj uzastopnoj tituli?

Prva nositeljka Iga Svjontek je govorila o tome da je Nadal njen idol, a 22-godišnja Poljakinja upravo postaje dominantna na šljaci, baš kao Španac u ranoj fazi karijere.

Svjontek se nadmeće za četvrtu titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske u poslednjih pet godina, gde je pobedila u 28 od 30 odigranih mečeva.

Ove sezone je već osvojila četiri trofeja, podrazumevajući uzastopne trijumfe na šljaci u Madridu i Rimu.

Nastavkom tog niza u Parizu postala bi druga žena posle Serene Vilijams 2013. koja je osvojila sva tri turnira na ovoj podlozi.

Pa ko bi je onda mogao zaustaviti?

Šampionka Otvorenog prvenstva Australije Arina Sabalenka prošle godine je stigla do polufinala, ali porazi Beloruskinje u finalima Madrida i Rima pokazuju da još nije dorasla megdanu sa Svjontek na njenog omiljenoj podlozi.

Treća nositeljska, Amerikanka Kori Gof, takođe smišlja način kako da se suprotstavi igri Ige Svjontek, posle izgubljenog polufinala u Rimu i 10. poraza u 11 susreta.

Danijela Kolins, koja uskoro odlazi u penziju, je u najboljoj seriji karijere i predstavlja opasnu protivnicu - stigla je do finala Otvorenog prvenstva u Strazburu u subotu iako je izgubila od Medison Kiz.

Prošlogodišnja vicešampionka Karolina Muhova je van terena zbog povrede zgloba.

Boulter kao britanska nada

Kejti Boulter je 26. nositeljka/Getty Images
Kejti Boulter je 26. nositeljka/Getty Images

Britanski uspesi na Rolan Garosu su oskudni, sa samo jednom šampionkom u pojedinačnoj konkurenciji - Su Barker 1976, od početka ere Otvorenih prvenstava 1968. godine.

Kejti Boulter je najbolje rangirana britanska igračica na 28. mestu na svetu, ali ima malo uspeha na šljaci i prvi put igra na žrebu Otvorenog prvenstva Francuske.

Odluka Eme Radukanu da ne učestvuje u kvalifikacijama ostavlja Harijet Dart na mestu druge Britanka u glavnom žrebu.

Na muškoj strani, Mariju se pridružuju Kameron Nori, Džek Drejper i Den Evans.

S obzirom na njihove teške žrebove, povrede i nedavnu formu, ulazak bilo koga od šestorice Britanaca, smatraće se pristojnim rezultatom.

Sudski postupak protiv Zvereva počinje tokom turnira

Pošto singl konkurencija kod muških tenisera izgleda nepredvidivo, možda je vreme za Zvereva da osvoji grend slem titulu koju njegov talenat odavno obećava.

Međutim, nastupi 27-godišnjeg Nemca na Rolan Garosu odigraće se uporedo sa suđenjem zbog optužbi za nasilje u porodici.

Zverevu je u novembru izrečena novčana kazna pošto je optužen da je fizički zlostavljao njegovu bivšu devojku.

Nemac negira optužbe i uložio je prigovor na odluku, što znači da ostaje pravno nekažnjen i nevin do konačne presude.

Očekuje se da će ročište, koje počinje 31. maja, biti osmodnevno javno suđenje pred jednim sudijom.

Zverev ne mora da se pojavi lično.

Upitan na konferenciji za novinare pre turnira da li je slučaj uticao na njegove pripreme, Zverev je rekao: "Nikako. Na kraju krajeva, ja verujem u nemački sistem."

"Zato mogu da igram mirno i mislim da moji rezultati to pokazuju."

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 101 idi na stranu