Supertest: Kia Cee'd 1.6 GDI EX Style (1. deo)

Na prvom dugotrajnom testu Auto Magazina bio je jedan od najzanimljivijih modela iz Kijine ponude - Cee'd sa 5 vrata.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Izvor - Auto Magazin

Od kada se pojavila, kompletna Kijina Cee'd familija privlači veliku pažnju kupaca. Pre svega zbog svoje zrelosti i kvaliteta konstrukcije kompletnog automobila koja se može meriti sa najpoželjnijim nemačkim konkurentima u klasi.

Sedmogodišnja garancija, privlačan dizajn, kvalitetni materijali i bogata oprema još više dobijaju na značaju kada se pomene cena – Cee'd košta od 10.490 evra.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4310/1780/1470 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4310/1780/1470 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2650 mm

Kijin evropski dizajnerski tim iz Frankfurta, predstavio je 2015. godine osveženu varijantu druge generacije modela Cee'd. Restilizacija je donela mnoštvo fino doteranih detalja, dizajniranih u sportskom, ali blago konzervativnom stilu. Ruku na srce, automobil nije previše izmenjen što itekako može da znači vlasnicima prethodne verzije, čija cena neće previše pasti s vremenom.

Sa dužinom od 4,31 metar, ovaj automobil spada među tipične hečbek modele srednje klase, jer je gotovo u centimetar isti kao Opel Astra i Volkswagen Golf, iako je, na primer, desetak centimetara kraći od Ford Focusa.

Kia Cee'd 1.6 GDI: zapremina 1591 ccm; snaga 99 kW/135 KS pri 6300 o/min; maks. o. mom. 164 Nm pri 4850 o/min
Kia Cee'd 1.6 GDI: zapremina 1591 ccm; snaga 99 kW/135 KS pri 6300 o/min; maks. o. mom. 164 Nm pri 4850 o/min

Prtljažnik ima zapreminu od 380 litara, što je u gornjem delu proseka klase. Zadnja klupa je podeljena u odsnosu 2:1, pa ova dva nejednaka dela mogu da se nezavisno obore.

Kada se cela klupa preklopi dobije se prostor od čak 1.318 litara, što je dovoljno da se preveze kabasti teret, poput nekog standardnog komada bele tehnike. Napominjemo i to da prtljažnik ima pravilan oblik, tako da svaki njegov deo može da se iskoristi, pa se pokazao kao više nego dovoljan za prtljag četiri putnika.

Već prilikom ulaska u kabinu stiče se utisak kvaliteta i solidnosti. Materijali su najskuplji i najkvalitetniji za ovu klasu vozila, i pažljivo su odabrani tako da budu prijatni na dodir ruke i pogled oka, uz napomenu da primerak koji je došao na duži test u našu redakciju ima trenutno najbogatiji dostupan paket opreme - EX Style.

Dopalo nam se što je kompletna površina tapacirunga u vratima i gornjeg dela komandne table obložena mekanom plastikom prijatne teksture kakvu nismo videli ni u jednom drugom automobilu iz klase. Takođe, u Style paketu, tapacirunzi na vratima su obloženi atraktivno proštepanom eko-kožom, što svakako pravi razliku u odnosu na mnoge slične automobile koji na tom mestu imaju ili tvrdu plastiku, ili eventualno komad tkanine. Tkanina na sedištima je crno-siva, osvežena komadima eko-kože svetle nijanse, iste kao na vratima.

Uz najbogatiji paket opreme dolaze još i lajsne od kvalitetne plastike ofarbane "pijano lakom", kao i detalji od hroma koji svakako atmosferu podižu na viši nivo i ovako opremljen auto jasno razdvajaju od ostalih modela u ponudi.

Najbogatiji paket sa sobom donosi i dvozonski klima uređaj koji ima opciju umerenog (soft) i snažnog (fast) rada. Kijini autmatski klima uređaji su poznati po tome da poseduju detektor zamagljenosti vetrobranskog stakla, pa automatski pale kompresor klima uređaja kako bi sprečio nagli gubitak vidljivost tokom vožnje.

Kabina je vrlo prostrana, mada će pozadi najudobnije biti putnicima prosečne visine. Ovo je priča koju ponavljamo prilikom testa svih automobila niže srednje klase i zato ne smatramo da je mana.

Pozicija vozačevog sedišta je prilično visoka, čak i u najnižem položaju. Pa ipak, zavaljen položaj za volanom omogućava i vrlo visokim osobama da se udobno smeste, s obzirom da upravljač ima vrlo dug hod prilikom podešavanja po dubini. Još jedan detalj koji boravak za volanom čini prijatnim jeste blago zakrivljena konzola ka vozaču, ali tako da ne otežava suvozaču kontrolisanje ventilacije i audio uređaja.

Činjenica je da je ovo vrlo atraktivan auto sa bogatom opremom i za relativno malo novca, ali ono što izbija u prvi plan jesu njegove vozne karakteristike. Ogibljenje i upravljački mehanizam odlično su uklopljeni - auto bespogovorno prati svaku reakciju upravljačem do krajnjih granica koje su vrlo visoko postavljene.

Zanošenja gotovo da i nema, a prilikom naglih korekcija volanom Cee'd se ponaša vrlo neutralno i poslušno prati zadatu putanju. Za to su zaslužni točkovi prečnika 16 inča, koji "lepe" auto za asfalt.

Ogibljenje se ne može nazvati ni tvrdim ne mekim (maga je nešto "čvršće"), ono predstavlja dobar balans između udobnosti pa i sportskih voznih karakteristika. To omogućava vrlo brze prolaske kroz krivine bez naginjanja, kao i vrlo prijatno neutralisanje kratkih uzastopnih neravnina.

Kija je ostavila vozaču da bira između tri nivoa servo asistencije, tako da auto pritiskom na taster na volanu u trenutku možete prilagoditi svom trenutnom raspoloženju, ili putu po kojem vozite.

Najprodavanija benzinska varijanta bila je, i ostala, benzinac od 1.4 litra koji sada ima 100 ks. Međutim, smatramo da je, kada su u pitanju cena i vozne osobine, najbolja verzija sa benzinskim motorom od 1.6 litara, snage 135 "konja", pa smo upravo ovakav auto i odabrali za supertest.

Možda je baš ovaj motor primer i razlog zašto benzinci ponovo postaju sve popularniji i traženiji od dizela.

Živahan motor pristojne snage opremljen je sistemom za direktno ubrizgavanje benzina u cilindre i sa uređajem za varijabilno otvaranje ventila, uz obrtni moment od 164 Nm pri 4.850 o/min.

Iako je maksimalni obrtni moment postavljen prilično visoko, motor lepo vuče i na niskim obrtajima. Nije potrebno menjati brzine iznad tri–četiri hiljade obrtaja, dovoljno je elastičan i možete se udobno upustiti ne koristeći menjač često.

Šestostepeni menjač preciznih hodova je odlično izbalansiran i u stanju je da podjednako dobro podnese kako one sa "ciglom na gasu", tako i one kojima više prija "penzionerski" stil vožnje.

Testirali smo Cee'd na deonici od oko 500 kilometara po autoputu i zaista uživali u mirnoj, komfornoj vožnji. Brzina od nepunih 130 kilometara na sat putnicima daje priliku za opušten razgovor, vozaču mir i potpunu kontrolu za volanom.

Potrošnja goriva u ovakvom režimu je ispod sedam litara, a ako ne ubrzavate (pre)naglo i vozite ustaljenim ritmom skala se približava oznaci od šest litara goriva.

Ono što je najbitnije jeste da ćete uvek imati dovoljnu rezervu snage koja će vas izvući iz rizičnih preticanja. Naravno, ne treba preterivati jer je ovde ipak reč o 135, a ne 200 ili više konjskih snaga. To znači da ako vozite natovaren auto, ili naiđete na zahtevnu uzbrdicu ipak morate posegnuti za ručicom menjača i spustiti dve, pa možda i tri brzine naniže.

Ukoliko ste pažljiviji prema papučici gasa, Cee'd 1.6 će znati da vas nagradi niskom potrošnjom. Normalnom vožnjom po magistralnim putevima, testni automobil trošio je 5,7 litara benzina.

Na autoputu je prosek, logično, skočio, a najveća prosečna potrošnja u gradskoj gužvi bila je oko 8,2 litra. Prosek na testu je bio oko sedam litara, što je više nego zadovoljavajući rezultat imajući u vidu gužve na beogradskim ulicama.

Prtljažnik: 380/1318 l
Prtljažnik: 380/1318 l

U ovom prvom predstavljanju modela Cee'd, koji će na našem dugotrajnom testu ostati nekoliko meseci, upoznali smo vas sa osnovnim karakteristikama i ličnom kartom ovog benzinskog modela. Uskoro stiže i konkretnija matematika - koliko košta kilometar pređenog puta, cene servisa i održavanja, kao i kako se automobil uklapa u život prosečne porodice u Srbiji.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Drugi deo Supertesta modela Kia Cee'd možete pročitati ovde.

Kia Cee'd 1.6 GDI EX Style

zapremina motora 1591 ccm
snaga 99 kW/135 KS pri 6300 o/min
obrtni moment 164 Nm pri 4850 o/min
menjač manuelni, šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4310/1780/1470 mm
međuos. rastojanje 2650 mm
masa 1534 kg
prtljažnik 380/1318 l
rezervoar 53 l
pneumatici 205/55 R16
maks. brzina 195 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s
potrošnja (fabrička) 4,7/5,8/7,8 l/100 km
emisija CO2 135 g/km

Oprema:

Dvozonski klima uređaj, fabrički radio CD/MP3 sa komandama na volanu i USB/Aux utičnicom i Bluetooth sistemom, tempomat, senzori za kišu i farove, kamera za vožnju unazad, parking senzori pozadi, podešavanje volana i vozačevog sedišta, aluminijumske felne prečnika 16 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, LED dnevna svetla, samosklopivi retrovizori, umeci od "pijano lak" plastike, obloge od eko-kože na vratima, hromirani detalji, ABS, EBD, TCS, HAD, VSM, četiri vazdušna jastuka i dve bočne vazdušne zavese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu