Mazda ubrzava razvoj rotacionog motora

Spominje se kao alternativa električnom pogonu...

Izvor: B92
Podeli
Mazda RX-8  iz 2009. (Foto: Mazda promo)
Mazda RX-8 iz 2009. (Foto: Mazda promo)

Zvuči čudno, benzinski motor i alternativa električnim motorima, ali Mazda očigledno ima ideju. Rotacioni motor, takođe poznat kao Vankelov, je tip motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji karakteriše upotreba rotora umesto uobičajenih klipova i cilindara za pretvaranje toplotne u mehaničku energiju.

Iako je nekoliko proizvođača koristilo ovaj tip motora, Mazda je bila ta koja je posvetila najviše truda razvoju ove tehnologije, koja je suštinski deo njene istorije. Sa sve većom ekspanzijom električnih vozila i potrebom za smanjenjem emisija, kompanija traži novi način da iskoristi prednosti ove tehnologije.

Nedavno je, tokom Salona automobila u Tokiju, izvršni direktor Mazde Masahiro Moro najavio formiranje novog odeljenja posvećenog razvoju rotacionih motora, koji će početi sa radom u februaru.

Tokom svoje istorije, japanski proizvođač je ugradio rotacione motore u nekoliko svojih najatraktivnijih modela, kao što su RX-7 i RX-8. Međutim, ovaj put je drugačije.

Japanski brend sa sedištem u Hirošimi nada se da će ovo novo odeljenje doprineti smanjenju emisije CO2 u budućim modelima. Izvršni direktor je izjavio da će ovo novo odeljenje napredovati u izazovima ere ugljenične neutralnosti.

Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

Moro je rekao da Mazda ima za cilj da pomeri granice inženjeringa korišćenjem širokog spektra tehničkih resursa. Kao i Toyota, koja je imala značajna ulaganja u motore sa unutrašnjim sagorevanjem na vodonik, Mazda istražuje "zelene" alternative električnim vozilima.

Moro je priznao da prevazilaženje tehničkih izazova neće biti lako, ali je naglasio da je pronalaženje alternativnih rešenja za klimatsku krizu uvek bio težak zadatak.

Mazdin rotacioni motor vratio se u proizvodnju u junu 2023, nakon 11 godina pauze. Postavljen je ispod haube modela MX-30 e-Skyactiv R-EV.

Od 1967. godine, kada je počela proizvodnja, Mazda je napravila dva miliona rotacionih motora. Za proizvođača, pokretanje ove nove divizije je istorijska prekretnica, u vreme kada svi brendovi usmeravaju svoje napore na razvoj električnih vozila.

Moro uverava da je ova strategija logična. Kako kaže, interesovanje za električna vozila opada, pa njegova kompanija istražuje alternativna rešenja za krizu mobilnosti.

Konkretni detalji o funkciji novog motora tek treba da budu otkriveni. Kompanija istražuje opcije koje kombinuju nasleđe rotacionih motora sa modernijim tehnologijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu