Džepna raketa: VW Up! GTI Concept

Najmanji Volkswagenov GTI automobil ima 115 ks i ubrzava do stotke za manje od 9 sekundi.

Podeli

Nemački proizvođač predstavio je konceptnu verziju modela Up! GTI, a inspiraciju za ovaj automobil pronašao je u prvoj generaciji Golfa GTI.

Danas je teško poverovati da je prvi VW Golf po dimenzijama bio mnogo bliži modelu Up!, koji spada u klasu malih gradskih automobila, nego aktuelnom Golfu 7.

Slično se može reći i za GTI varijante Golfa 1 i modela Up!, kada se uporede njihove specifikacije i performanse.

Naime, originalni Golf GTI iz 1976. imao je motor od 110 ks, dok Up! GTI za pogon koristi 1.0 litarsku TSI jedinicu sa 115 ks i 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Iako je Up! GTI teži u odnosu na Golf GTI prve generacije (997 kg naspram 810 kg), on je i startniji s obzirom da od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,8 s, u poređenju sa Golfovih 9 s, dok maksimalna brzina ove Volkswagenove džepne rakete iznosi 197 km/h.

Pogledajte uporedni video ova dva automobila koja razdvajaju četiri decenije:

Od standardne verzije, Up! GTI se razlikuje po nešto agresivnijoj spoljašnjosti, naglašenijim branicima, spojeru na zadnjem delu krova i specijalnim 17 inčnim alu felnama.

Vizuelni identitet upotpunjuju diskretni crveni detalji na maski hladnjaka i prepoznatljiva “GTI” oznaka, a automobil ima i sportsko oslanjanje koje je niže za 15 mm u odnosu na regularni Up!.

Kabina je takođe dizajnirana u karakterističnom GTI stilu, sa sportskim kožnim volanom i legendarnim kariranim sedištima.

Iako pored imena ovog vozila trenutno stoji dodatak “koncept”, očekuje se da se produkcijska verzija Volkswagena Up! GTI, koja će biti predstavljena početkom 2018, neće mnogo razlikovati od automobila sa fotografija.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu