Škodina vizija budućnosti: Kupe krosover na struju

Češki proizvođač će na predstojećem auto-salonu u Šangaju predstaviti Vision E Concept kojim najavljuje seriju produkcijskih modela na električni pogon.

Podeli

Poput drugih velikih auto-kompanija i Škoda se polako okreće ka električnim vozilima. Planirano je da do 2025. godine kupcima ponudi čak pet serijskih automobila na struju.

Najava električne ofanzive započinje konceptom Vision E. Reč je o kupe krosoveru modernog, sportskog dizajna koji će premijeru imati na sajmu automobila u Šangaju u aprilu 2017.

Škoda je uoči zvaničnog predstavljanja ovog vozila objavila prve dizajnerske crteže koji nam donekle pružaju uvid u njegov spoljašnji izgled.

Vision E Concept oblikovan je tako da nema klasične B stubove, što je odlika pravih kupea. Međuosovinsko rastojanje iznosi čak 2.850 mm, što pokazuje da su konstruktori obezbedili dosta prostora za smeštaj putnika u kabini, barem kada je reč o prostoru na noge.

Automobil dobija snagu od elektromotora koji proizvodi 300 ks (225 kW) i omogućava maksimalnu brzinu vozila od 180 km/h.

Škoda nije objavila sve tehničke detalje, ali je saopštila da će se elektromotor napajati strujom iz litijum-jonskih baterija čiji je kapacitet dovoljan da Vision E pređe do 500 km pre nego što ostane bez električne energije.

Pored električnog pogona, Škoda će na ovom konceptu predstaviti i sistem autonomne vožnje, koji obezbeđuje da se vozilo kreće bez pomoći vozača kako u gradu, tako i na autoputu. Ovaj sistem funkcioniše uz pomoć centralnog kompjutera i brojnih senzora i kamera na vozilu.

Tehnologija auto-pilota omogućava automobilu da po potrebi samostalno izvodi manevar preticanja, kao i da ostane u okvirima trake kojom se kreće i na distanci u odnosu na druga vozila. Sistem automatski detektuje slobodna parking mesta i u stanju je da parkira automobil bez asistencije vozača, a zatim i da ga isparkira i započne vožnju.

Škoda je najavila da će prvi "elektrifikovani" serijski model biti Superb, koji će se pojaviti u Plug-in hibridnoj varijanti 2019.

Godinu dana kasnije, biće lansiran prvi potpuno električni model, koji će biti zasnovan na MEB mehaničkoj platformi Volkswagen grupe, dok će se do 2025. pojaviti ukupno 5 modela na struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu