Škoda u 2014: Godina za pamćenje

Prvi put u svojoj istoriji, dugoj više od jednog veka, Škoda može da se pohvali da je iz fabrika tog proizvođača izašlo 1.000.000 automobila u jednoj kalendarskoj godini. Takođe po prvi put, u 2014. godini biće prodato rekordnih milion Škoda.

Podeli

Škoda, koja je počela da se bavi proizvodnjom automobila daleke 1905, tokom prvih 86 godina postojanja ukupno je napravila nešto više od 5 miliona vozila.

Preokret u proizvodnji i uspon kompanije usledio je nakon pada Berlinskog zida, kada je 1991. uz pomoć Volkswagena počela transformacija Škode.

Dvadesetak godina kasnije, Škoda u svojim fabrikama godišnje izrađuje preko milion vozila, što je rezultat porasta broja modela, trenutno ih u gami ima 7, sa 40-ak različitih podvarijanti, ali i osvajanja novih tržišta.

Pošto je decenijama bila fokusirana na prodaju u istočnoj i centralnoj Evropi, Škoda je proširila prisustvo najpre na ceo evropski kontinent, a zatim i izvan njega.

Danas prodaje svoje modele u preko 100 zemalja širom sveta, dok se njeni automobili osim u Češkoj izrađuju i u Kini, Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Ukrajini i Slovačkoj.

Jubilarna milionita Škoda u 2014. godini je bela Fabia 1.2 TSI, koja je sišla sa proizvodnjih traka pogona Mlada Boleslav u Češkoj.

Škoda će 2014. postaviti novi rekord i po broju prodatih vozila, s obzirom da će prvi put u istoriji isporučliti više od milion automobila u jednoj kalendarskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu