McLaren P1 GTR - kao u Formuli 1

McLaren je odlučio da svojim klijentima koji su spremni da izdvoje 2,6 miliona evra omogući osećaj u vožnji koji je približan Formuli 1. Kao osnova za novi GTR trkački automobil poslužio je jedan od najboljih super-sportskih modela današnjice, McLaren P1.

Podeli

Britanski proizvođač predstavio je u avgustu dizajnerski koncept McLarena P1 GTR, koji je namenjen vožnji po trkačkoj stazi, i najavio produkcijsku verziju za 2015.

Sada smo u prilici da zavirimo u unutrašnjost ovog automobila i saznamo neke nove detalje.

Izgled spoljašnjost koncepta nagovestio je da će P1 GTR biti nešto posebno, a pogled u kokpit samo potvrđuje taj utisak.

Minimalistički dizajn unutrašnjosti McLarena P1 ovde je još ogoljeniji, a kabina je gotovo potpuno obložena panelima od ugljeničnih valkana.

Ipak, najupečatljiviji detalj u enterijeru je volan sa dugmadima i prekidačima kao na automobilu iz Formule 1.

Sve komande neophodne u vožnji nalaze se na upravljaču, tako da vozač McLarena P1 GTR može da menja brzine i vozne karakteristike automobila kao u bolidu F1.

Oblik i ugao zaokretanja upravljača takođe je sličan upravljaču F1 trkačkog automobila, tako da vozač ni u jednom trenutku nema potrebu da sklanja ruke sa volana i može da se fokusira isključivo na upravljanje vozilom na stazi.

Na upravljaču se nalaze i komande za promenu aerodinamičkih karakteristika automobila u vožnji, dugme za prilagođavanje vozila vožnji po kiši, komanda za aktiviranje funkcije koja u trenutku daje automobilu dodatnu snagu potrebnu za preticanje (iPAS), dugme za kontrolu radio veze sa timom (PTT)...

U McLarenu kažu da je upravljač baziran na volanu koji je korišćen na njihovom F1 bolidu iz šampionata 2008.

S obzirom da će McLaren P1 GTR moći da kupe i oni koji nemaju iskustva u vožnji pravih trkačkih automobila, proizvođač je obezbedio i specijalan program obuke, koji ulazi u cenu vozila od 2,6 miliona evra.

Budući vlasnici obučavaće se najpre na trkačkom simulatoru koji koriste McLarenovi F1 vozači, a u savladavanju veština trkačke vožnje na pravim stazama pomagaće im lični treneri i drugo osoblje koje je zaduženo za analiziranje elemenata vožnje klijenta tokom perioda obuke.

McLaren P1 GTR još uvek je u fazi testiranja. Predviđeni su testovi u toplim vremenskim uslovima na stazi u Bahreinu, a zatim će automobil biti podrvgnut ispitivanju u Evropi tokom zime.

Britanski proizvođač još uvek nije objavio podatke o performansama, a prema ranijim nezvaničnim informacijama GTR će imati pojačani 3.8 litarski twin-turbo V8 iz standardnog P1, koji će u sprezi sa elektromotorom proizvoditi oko 1000 ks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu