Citroen slavi 70. rođendan legendarnog kombija / FOTO

Jedan od najautentičnijih vanova u automobilskoj istoriji - Citroen Type H, nastao je davne 1947.

Izvor:
Podeli

Zahvaljujući prepoznatljivom dizajnu, Citroen H pamtimo iz mnogih filmova, a bio je neizostavan prizor na ulicama francuskih gradova gotovo pola veka.

Proizvodnja ovog specifičnog vozila počela je ubrzo nakon Drugog svetskog rata, 1947. godine, a poslednji primerci sišli su sa fabričkih traka 1981.

S obzirom da je ovaj kombi, uz Citroen 2CV, Renault 4 i još neke modele, predstavljao simbol francuske posleratne auto-industrije, u obeležavanju 70. rođendana modela Type H učešće je uzeo još jedan tipično francuski brend, sportska komapanija Le Coq Sportif.

Citroen i Le Coq Sportif obnovili su jedan primerak modela Type H i transformisali da u vozilo za servisiranje bicikala na trkama, a automobil je simbolično ofarban kao francuska trobojka.

Nije zaboravljen ni aktuelni naslednik ovog vana, model Dispatch (kod nas poznat pod oznakom Jumpy), koji je dobio sličan vizuelni identitet.

Oba primerka biće izložena na sajmu komercijalnih vozila u Birmingemu, koji počinje 25. aprila, kao deo obeležavanja 70 godina od nastanka vana Type H.

.

.

Prati B92 na Viberu

Razno

Koliku brzinu može da razvije autić iz luna parka

Sigurno ste bar jednom u životu uživali u vožnji električnih automobilčića koji se sudaraju u lunu parku. Nekima to nije bilo dovoljno, pa su hteli da provere koliku brzinu jedan takav auto može da razvije kada se u njega ugradi pravi benzinski motor.

Razno sreda 5.04. 14:35 Komentara: 8
strana 1 od 254 idi na stranu