Polovnjaci u Srbiji poskupeli: Da li vas iznenađuje prosečna cena?

Prosečne cene polovnih automobila u Srbiji porasle su u prošloj godini za 19 odsto, u odnosu na 2022, što je uticaj globalne nestabilnosti, rasta inflacije u mnogim evropskim državama, ali i povećanih troškova uvoza polovnjaka u našu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock

U analizi tržišta polovnjaka, portal "Polovni automobili" navodi da se trend godišnjeg rasta cena polako usporava, i podsećaju da je pretprošle godine prosečna cena svih oglašenih polovnih vozila bila veća za 24 odsto u odnosu na 2021.

Takođe, navode da je prosečna cena svih putničkih automobila u januaru prošle godine iznosila 8.454 evra, da bi u decembru dostigla 9.981 evro, što je rast od 18 procenata.

Navode da je preko 55 odsto ispitanika, navelo je da su privremeno odustali od kupovine automobila, dok je nešto manje od 10 procenata učesnika ankete potpuno odustalo od kupovine. Međutim, tu su i "domaći" faktori koji su uticali na cene polovnjaka, a to su povećani troškovi samog uvoza.

Sa portala podsećaju da je cena obaveznog ispitivanja vozila porasle su septembra prošle godine za preko 70 odsto, a tu je i naplata ekološke takse, koja iznosi 12.34 dinara po kilogramu. To u praksi znači da su izdaci prilikom uvoza porasli za najmanje 200 evra po vozilu, a kada se na to dodaju i veći troškovi transporta, jasno je da taj iznos može biti i znatno veći.

"Ne iznenađuje podatak da je u anketi sprovedenoj sa trgovcima polovnih vozila više od 44 procenata ispitinika navelo povećane troškove uvoza kao glavni izazov sa kojim se suočavaju u poslovanju", navodi se u analizi.

I dok se u Evropi očekuje pad, više od 50 odsto naših prodavaca veruje da će cene rasti i u 2024. godini, podaci su ankete. Takođe, oko 30 odsto anketiranih smatra da će cene ostati iste, dok tek nešto manje od 19 odsto učesnika ankete veruje da će doći do pada cena.

Razlika u očekivanjima domaćih i evropskih trgovaca ne predstavlja iznenađenje, jer je na našem tržištu najavljeno nekoliko velikih promena, pre svih potencijalna zabrana uvoza polovnih automobila, standarda Euro 3 i Euro 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu