Jubilej za pamćenje: 50 godina Golfa – istorijat bestselera FOTO

Golf je 1974. postao dostojan naslednik "Bube" i novi porodični automobil srednje klase.

Izvor: B92
Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Volkswagen je u sredu predstavio redizajniranu verziju Golfa 8, ali nas je i podsetio da ove godine njihov bestseler obeležava 50. rođendan.

Golf I – od 1974. do 1983: Naslednik Bube

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Prvi serijski Golf proizveden je u Volkswagenovoj fabrici u Volfsburgu, krajem marta 1974. Tržištu je zvanično predstavljen u maju iste godine.

Pre toga je Buba, sa svojom kombinacijom motora postavljenog pozadi i pogonom na zadnjoj osovini, decenijama oblikovala ime i znak Volkswagena. Ipak, sa prvim Golfom, označen je početak nove ere: vreme je za motor postavljen napred i pogon na prednjoj osovini.

Modeli Scirocco i Passat, predstavljeni 1973. godine, pokrenuli su ovaj trend tek nekoliko nedelja ranije. Ipak, prvi Volkswagen sa prednjim motorom i pogonom na prednjoj osovini bio je model K70, predstavljen 1970. godine, preuzet od NSU.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Golf je takođe preuzeo ovu novu tehnologiju. Kao naslednik Bube, koja je prodata u preko 21,5 miliona primeraka, Golf I – za čiji su dizajn bili zaslužni Đorđeto Đuđaro i Volkswagen – ispred sebe je imao velika očekivanja po kojima je trebalo da nastavi priču o najuspešnijem automobilu na svetu do tog trenutka.

Kako se ispostavilo, moderan i siguran koncept pogonskog sistema, velika fleksibilnost koju nude prtljažna vrata i sklopivi naslon zadnjih sedišta, kao i sam dizajn, bili toliko impresivni da je u oktobru 1976. već bilo vreme da se proslavi proizvodnja milionitog Golfa.

Prva generacija Golfa, zajedno sa, u to vreme, ostalim verzijama koje su poput modela Jetta imale identičnu strukturu, ostvarila je prodajne rezultate širom sveta od ukupno 6,9 miliona jedinica.

Golf II – od 1983. do 1991: Prva faza evolucije

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Bila je to Golf "dvojka" sa kojom je generacija rođena 1960-ih naučila da vozi. Za to vreme, prethodnik je već postao favorit među instruktorima vožnje i vozačima koji uče, dok je novi Golf sada konačno i nepovratno osvojio ovu generaciju.

U stvari, nemački pisac Florijan Ilis je kroz naslov jednog od svojih romana dao ime ovoj generaciji: "Generacija Golf". I upravo je ovaj Golf praktično učinio da napredak postane dostupan svima – tehnologije su uključivale katalizator koji je kontrolisala lambda sonda, sistem protiv blokade točkova ili prvi pogon na sva četiri točka okviru ponude modela.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Tajna iza Golfovog uspeha ležala je u činjenici da su dizajneri preneli DNK prve generacije na njegovog naslednika, i na taj način negovali Golfovu dizajnersku kulturu za ubuduće.

Zato i dan danas, ovaj DNK i dalje čini svaki Golf lako prepoznatljivim. Posle 6,3 miliona proizvedenih vozila, Golf "dvojka" prestala je da se proizvodi 1991.

Golf III – od 1991. do 1997: Pobeda za bezbednost

Foto: VW promo
Foto: VW promo

U avgustu 1991. Volkswagen svojim Golfom treće generacije započinje novu eru bezbednosti.

Golf III je 1992. bio prvi model iz proizvodne linije sa prednjim vazdušnim jastucima, a veliki napredak u oblasti dizajna karoserije doveo je i do značajnih unapređenja njegovih bezbednosnih svojstava u slučaju sudara.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Navodimo još nekoliko prekretnica koje je treća generacija Golfa donosila u kompletnoj liniji proizvoda: prvi šestocilindrični motor (VR6), tempomat, prvi oksidacioni katalizator za dizel motore, prvi dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem i prvi bočni vazdušni jastuci.

Proizvodnja treće generacije Golfa, nakon 4,8 miliona proizvedenih vozila, okončana je 1997. godine.

Golf IV – od 1997. do 2003: Stilska ikona

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Danas se Golf četvrte generacije smatra pionirskom stilskom ikonom među stručnjacima za dizajn – razlog za to je uspeh kojim je premostio jaz u odnosu na Golfa jedinicu iz 1974. sa svim svojim jasnim karakteristikama i upečatljivim dizajnom C-stubova u celoj liniji.

Sa Golfom IV, Volkswagen je implementirao potpuno novi standard kvaliteta u ovom segmentu. Uveden je ESP sistem kojim je dat dodatni doprinos bezbednosti koja postaje dostupna masama. Inicijalno uveden u Nemačkoj, sistem elektronske kontrole stabilnosti ubrzo postaje standard u serijskoj proizvodnji.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Sada veoma tražen kao klasik, Golf GTI sa 132 kW/180 KS predstavljen je 2001. kako bi obeležio 25. godišnjicu GTI-ja. Godinu dana kasnije stiže prvi Golf sa benzinskim motorom sa direktnim ubrizgavanjem (FSI) i premijera vazdušnih zavesa u standardnom paketu opreme.

Volkswagen je 2002. godine predstavio i najmišićaviju verziju Golfa do sada: 250 km/h R32, originalnu verziju današnjeg Golfa R.

Godinu dana kasnije, ovaj Golf R32 je prvi put bio dostupan sa menjačem sa duplim kvačilom (DSG). Nakon 4,9 miliona proizvedenih vozila, Golf IV je iste godine napravio mesta na proizvodnim linijama za Golf pete generacije.

Golf V – od 2003. do 2008: Brisanje klasnih granica

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Peta generacija Golfa donela je udobnost i dinamičnost koje su prevazišle najveći broj konkurenata u višoj klasi vozila srednje veličine. Isto to važilo je i za kvalitet.

Predstavljanjem Golfa V 2003, posebno je istaknuta stabilnost laserski zavarene karoserije čija je torziona krutost povećana za 35 procenata.

Ovo je takođe značilo da je Golf po prvi put mogao opciono da ponudi zadnje bočne vazdušne jastuke – u kombinaciji sa šest standardnih vazdušnih jastuka (prednji, bočni napred, vazdušni jastuk za zaštitu glave) a to je sada značilo da je ukupno osam ovih zaštitnih jastuka bilo u vozilu.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Osim toga, Golf V je dobio visoke ocene zahvaljujući svojoj novoj multi-link zadnjoj osovini, novim, sedmostepenim DSG menjačem, bi-ksenonskim farovima, premijerom benzinskog turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem u Golfu GTI, kao i prvim dvostrukim punjačem (twincharger) na svetu sa turbopunjačem i kompresorom.

Do predstavljanja Golfa VI 2008. godine, sve varijante Golfa petice proizvedene su u 3,4 miliona jedinica.

Golf VI – od 2008. do 2012: Vrhunske tehnologije u kompaktnoj klasi

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Na osnovi šeste generacije koja je predstavljena 2008. godine, u periodu od četiri godine, do kraja jula 2012., proizvedeno je još 3,6 miliona Golfova.

U smislu bezbednosti, ovog puta napravljen je ogroman iskorak: laserski zavarena karoserija bila je toliko stabilna da je ostvarila maksimalan rezultat i zaradila pet zvezdica na EuroNCAP testu.

U paket standardne opreme uključen je još jedan vazdušni jastuk: vazdušni jastuk za kolena.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Što se tiče kvaliteta, unutrašnjost Golfa šeste generacije smatrala se za posebno inovativnu.

Novi sistemi asistencije, kao što su Light Assist dinamička kontrola prednjih svetala, asistencija pri parkiranju, asistencija pri kretanju uzbrdo i tehnologije koje su uključivale i DCC sistem adaptivne kontrole šasije, učinili su da progresivni Golf 2009. postane "Svetski automobil godine".

Dostupne su bile i funkcije start/stop i režim rekuperacije energije, dinamičko svetlo za skretanje kao i LED zadnja svetla.

Golf VII – od 2012. do 2019: Promenjena "spirala težine"

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Volkswagen je u Berlinu 4. septembra 2012. proslavio svetsku premijeru sedme generacije Golfa. Samo dan kasnije, pretprodaja ovog bestselera – sa ukupnim rezultatom od 29,3 miliona prodatih jedinica – počela je na određenim tržištima.

Težina novog Golfa smanjena je za 100 kg da bi se preokrenula često pominjana "spirala rasta težine".

U zavisnosti od motora, bilo je moguće smanjiti potrošnju do 23 procenta u poređenju sa prethodnikom.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Volkswagen je predstavio Golfa sa čitavim nizom novih sistema asistencije. To je uključivalo sistem automatskog PCBS kočenja nakon sudara, proaktivni sistem zaštite putnika, kao i ACC adaptivni tempomat i sistem nadzora Front Assist sa City sistemom za iznenadno kočenje.

Volkswagen 2014. kreće u eru električne mobilnosti sa novim e-Golfom. Kroz kapije fabrike izašlo je oko 6,3 miliona jedinica Golfa VII.

Golf VIII – od 2019: Progresivna era modernog

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Retrospektiva: u oktobru 2019. Volkswagen je predstavio osmu generaciju Golfa na svetskoj premijeri u Autoštadu u Volfsburgu. Pretprodaja je počela 5. decembra 2019, a prvi Golf VIII isporučen je prodavcima i kupcima početkom 2020.

Jedno je sigurno: nikada ranije Golf nije bio tako progresivan. Sa svojim novim blagim i plug-in hibridnim pogonima, potpuno je naelektrisao kompaktnu klasu. Volkswagen je jedan od prvih automobila u segmentu koji olakšava vožnju uz pomoć sistema Travel Assist.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Još jedna nova karakteristika u Golfu je debi Car2X tehnologije, koja može unapred da upozori na opasnost.

Čak i početna verzija ima funkcije kao što su asistencija za promenu trake (Lane Assist), autonomna asistencija pri kočenju u slučaju nužde (Autonomous Emergency Braking Front Assist), LED prednja svetla, LED zadnja svetla, automatski klima uređaj i onlajn infotainment sistem u standardnom paketu opreme.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

U martu 2020. Volkswagen je upotpunio ponudu sportskim modelima Golf GTI, Golf GTE i Golf GTD. Naročito u kombinaciji sa DCC adaptivnom kontrolom "šasije" i funkcijom Vehicle Dynamics Manager koja se po prvi put koristi u Volkswagenu, osma generacija donosi neviđen nivo udobnost i dinamičnosti u ovoj klasi.

Nova varijanta Golfa debituje u septembru 2020. Mesec dana kasnije, Volkswagen je upotpunio asortiman svetskim premijerama Golfa GTI Clubsport (221 kW/300 KS) i Golfa R sa pogonom na svim točkovima (235 kW/320 KS).

Do sada je prodato više od milion jedinica Golfa osme generacije. Ukupno je do danas napravljeno više od 37 miliona Golfova. Budućnost počinje sada: stigla je nova evoluciona faza osme generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu