Zasijala "polarna zvezda": Prvi Polestar je moćni kupe

Automobil koji označava prekretnicu u istoriji trkačkog tjuning brenda Polestar ima hibridni pogonski sistem sa 600 konjskih snaga.

Podeli

Nakon zvaničnog osamostaljenja kompanije Polestar koja je pod okriljem Volvoa bila zadužena za doradu serijskih modela švedske auto-marke, na svečanosti u Šangaju predstavljeno je prvo vozilo novog brenda, nazvano Polestar One.

Zaljubljenici u automobile koji su 2013. sa oduševljenjem pozdravili Volvo Concept Coupe, prepoznaće u modelu Polestar One obrise tog kupea.

Osim dizajna spoljašnjosti, Polestar je od Volvoa preuzeo i elemente SPA mehaničke platforme, a u toj kompaniji tvrde da je bar 50% sklopova i sistema na automobilu novo i razvijeno specijalno za Polestar One.

Karoserija je izrađena od ugljeničnih vlakana, a ovaj kupe sa konfiguracijom sedišta 2+2 ima hibridni pogonski sistem nazvan Electric Performance Hybrid. Ukupna kombinovana snaga iznosi 600 ks, a maksimalni obrtni moment 1.000 Nm.

Polestar One može se voziti i samo na struju – ako za pogon koristi isključivo električnu energiju, u stanju je da pređe i do 150 km.

Kada je reč o pogonskom sistemu, on se sastoji od dva elektromotora koji šalju snagu na zadnju osovinu automobila, dok prednje točkove pokreće Volvoov četvorocilindarski 2.0 Drive-E benzinac.

Polestar One je možda spreman za serijsku proizvodnju, ali pogon u kome će se izrađivati još nije.

Naime, nova fabrika koja se gradi u gradu Čengdu u Kini biće završena tek polovinom 2018. godine, dok će proizvodnja prvog Polestar modela početi 2019.

U 2019. godini pojaviće se još jedan, nešto manji model, sa oznakom Polestar 2 i pogonom na struju, koji bi trebalo da bude rival Teslinom Modelu 3. Posle njega u planu je i treći automobil – SUV Polestar 3.

Volvo i njegova matična kompanija, kineski Geely, planiraju da u Polestar ulože 640 miliona evra u cilju razvoja i proizvodnje električnih automobila sa sportskim karakteristikama.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu