Vesti -

Uzeo Gremija i naljutio ceo svet: "Bela, muška privilegija"

Hari Stajls je prozvan zbog svoje 'bele muške privilegije' nakon što je tvrdio da je njegova nagrada Gremi retkost za 'ljude poput njega', međutim, fanovi su požurili u njegovu odbranu da objasne šta je po njihovom mišljenju pravo značenje njegovog kontroverznog komentara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pevač uživao je u izuzetno uspešnoj noći na ovogodišnjoj dodeli Gremija u nedelju, osvojivši prestižnu nagradu za album godine za svoj album Harry's House, pobedivši favoritkinje Bijonse sa albumom Renaissance i Adel sa albumom 30.

Obožavaoci Bijonse su bili posebno ljuti zbog Harijeve pobede jer je to bio četvrti put da je pevačica senzacionalno ostala bez priznanja u ovoj kategoriji, uprkos tome što je svaki put bila favorit.

U svom govoru, Hari, 29, je rekao: "Ovo se ljudima poput mene ne dešava često i ovo je tako, tako lepo."

To je izazvalo gnev među onima koji smatraju da je pobeda pop zvezde nad Bijonse i latino izvođača Bad Banija znak "bele muške privilegije".

Jedan je prokomentarisao: "''Ovo se ljudima poput mene ne dešava često', ti si bukvalno belac."

Foto:  EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Drugi se pridružio: "Hari Stajls je rekao "ovo se ne dešava ljudima poput mene", to se upravo dešava samo ljudima poput tebe, ti si bukvalno vrhunac privilegija belaca, a crnkinja to nije osvojila nagrada od 1999. godine, kako tačno mislite mladiću?"

Drugi kritičar je rekao: "Hari Stajls... cis-het belac…. popeo se na binu na najvećoj dodeli nagrada na svetu i rekao "ovo se ne dešava ljudima poput mene". Zaista bih voleo da znam šta je pod tim mislio."

Međutim, mnogi drugi - posebno iz Velike Britanije - skočili su u Harijevu odbranu i sugerisali da je pevač mislio na njegovo odrastanje u malom gradu u Vusterširu, i kako je postao slavan tek kada se takmičio u emisiji Iks faktor i da nije imao koristi od nepotizma.

"Mislim da je američka percepcija klase kao marginalizovane karakteristike mnogo drugačija od one koju imamo u Velikoj Britaniji jer sam odmah znao o čemu on priča, iako shvatam kako to može da zvuči", neko je pružio drugačiju perspektivu.

"Hari Stajls je jedan od najskromnijih, najzahvalnijih, najsvesnijih svojih privilegija poznatih ličnosti. Kaže da se 'ovakve stvari ne dešavaju ljudima poput mene' u skoro svakoj emisiji. Nije specifično za Gremi. On misli na ljude iz malih gradova bez veza u industriji", dodao je drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu