Vesti -

Izboden u vrat, stomak i oko; Poznato Ruždijevo stanje

Britanski pisac Salman Ruždi i dalje je u bolnici u teškom stanju, dan nakon što je više puta izboden nožem dok je bio na književnom okupljanju u Njujorku, a njegov napadač je naveo da se ne oseća krivim, međutim kako je objavio BBC, Ruždi je skinut sa respiratora i može da govori.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/ ARMANDO BABANI
Foto:EPA/ ARMANDO BABANI

Optuženi napadač, 24-godišnji Hadi Matar iz Fervjua u Nju Džersiju, na sudu se u subotu izjasnio da se ne oseća krivim, objavio je njegov advokat po službenoj dužnosti. Matar je optužen za pokušaj ubistva i nanošenje teških telesnih povreda.

Ruždi (75), kojem je glava ucenjena otkako je 1989. objavio knjigu "Satanski stihovi", spremao se da održi predavanje u Čautaukvi, na zapadu Njujorka, kad je na njega nožem nasrnuo Matar i uboo ga više puta.

Prema okružnom tužiocu Džejsonu Šmitu, Ruždi je uboden tri puta u vrat i četiri puta u stomak. Probodeno mu je i oko.

Nakon operacije stavljen na respirator

Pisac je u petak uveče operisan, nakon čega je stavljen na respirator.

Književnici i političari širom sveta osudili su napad. U subotu im se pridružio i američki predsednik Džo Bajden pohvalivši Ruždijevo zalaganje za "univerzalne ideale".

Policija još nije utvrdila motive za napad, ali je NBC objavio da je preliminarnim policijskim pregledom Matarovih profila na društvenim mrežama ustanovljeno da je bio sklon šijitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Matar je rođen u Kaliforniji, ali se nedavno preselio u Nju Džersi. Uhvaćen je na mestu napada, a očevici su rekli da pritom nije ništa govorio. Njegovo sledeće saslušanje na sudu biće u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu