Vesti -

Monasi iz budističkog hrama: Čast nam je što smo ugostili Novaka

Novak Đoković ima milione pristalica širom sveta, ali i iznenađujuću grupu fanova među budističkim monasima i to na pet minuta hoda od Vimbldona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sveti ljudi hrama Budapadipa, u zelenoj ulici u predgrađu, odmah ispred terena All England Club, opisuju vladajućeg šampiona kao njihovog "prijatelja" nakon što je postao najpoznatiji posetilac hrama.

Pre pandemije, Đoković je redovno koristio hram za meditaciju između mečeva na turniru, za šta monasi kažu da je tajnu njegovog uspeha. Godinama je provodio i do sat vremena dnevno koristeći njegovu površinu od četiri hektara za tiho razmišljanje i da bi poboljšao svoju pažnju.

"Želim da on bude šampion", rekao je Časni Pijobaso, ministar vere i stariji monah zadužen za meditaciju u Budapadipi, za Tajms. "Bio je kao naš prijatelj — redovan u hramu i poznat hramskoj zajednici".

Dodao je i da je Novak pre mnogo godina boravio u susedstvu tako da mu je bilo veoma zgodno da dođe i meditira u glavnom hramu.

"Nije pohađao časove koji se održavaju u hramu, već je samo meditirao. Radio je to oko 30 minuta ili sat vremena i više je voleo da provede vreme u parku i jezeru. Rekao je da mu meditacija pomaže u igranju tenisa", ispričao je stariji monah.

Kako kaže, zbog meditacije je mogao da ostane fokusiran na ono što je radio u tom trenutku.

"Kada igra tenis, samo se fokusira na meč, ne planira unapred. Koncentracija samo na igri, to je ono što je dobio od meditacije. Uspelo je", dodao je Pijabaso.

Đoković je izabrao da meditira ujutru kada je bilo manje ljudi. Ali uprkos njegovoj izolaciji i tome što je pravoslavni hrišćanin, njegove posete su naišle na odobravanje i podršku od strane velike lokalne budističke zajednice.

Pijobaso je rekao: "Đoković je jasno stavio do znanja da nije budista, ali da voli meditaciju i posetio je hram. Suština je da pokušavate da razvijete kvalitet uma, izgradite koncentraciju, da se osećate opušteno i mirno."

Đoković je uvek bio otvoren po pitanju meditacije. Govoreći pre nego što je osvojio šampionat u Vimbldonu 2015, srpski teniser je istakao: "Trudim se da budem samo u sadašnjem trenutku, ne da se borim protiv misli, pritiska i uzbuđenja, već ih samo priznam i takođe pokušavam da zadržim prisebnost i smirenost. Trudim se da budem u trenutku i uživam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu