Vesti -

Ukinuta nagrada "Barbara Deks" za najgore obučene takmičare na Evroviziji

Belgijski blog "Songfestival.be" — koji je preuzeo nagradu poslednjih godina — odlučio je da suspenduje nagradu "Barbara Deks". To su 1997. godine, dva holandska evrovizijska blogera osnovala onlajn nagradu kao šalu za "najgore obučenog" takmičara Evrovizije na svom veb sajtu "The House of Eurovision".

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/ Alessandro Di Marco
Foto:EPA/ Alessandro Di Marco

Sajt je 2019. godine promenio kontekst nagrade sa "najgore obučenog" u "najupečatljiviju odeću". Iako nije trebalo da baci loše svetlo na takmičare, nagrada je ostala tema žestoke debate. Kritike su se još više razbuktale kada je norveški pevač TIKS osvojio nagradu 2021.

Kao rezultat tekuće debate, "Songfestival.be" je odlučio da nagradu stavi "na led". Belgijski blog ostaje u potrazi za zamenom. U saopštenju na svom sajtu, urednici "Songfestival.be" su napisali sledeće:

"U 2017. mi, "Songfestival.be", preuzeli smo nagradu sa svime što je sa njom dolazilo. Od tog trenutka smo imali punu autonomiju i pokušali smo — naglašavajući da smo pokušali — da promenimo konotaciju nagrade u "najupečatljiviju odeću". Ali, doduše, nismo mogli da otklonimo negativnu stranu toga. Ostaje samo jedna opcija: zaustavljamo dodelu ove nagrade.Kao što je ranije rečeno, rebrendiranje nagrade koja postoji dugi niz godina pokazalo se nemogućim. Poslednja stvar koju želimo kao veb lokacija je da povredimo ljude. Poslednjih godina negativni komentari su nas naterali da shvatimo da je vreme da prekinemo ovu nagradu. Naziv nagrade će zauvek biti povezan sa nečim 'ružnim'", prenosi wiwibloggs.

Nagrada je poslednjih godina bila pod sve većom pažnjom Evrovizijske zajednice. Neki su rekli da je kulturološki uvredljiva, jer je imala tendenciju da se ruga istočnoevropskim takmičarima, dok su drugi rekli da ponižava kreativne napore umetnika uopšteno. Drugi su istakli da je nagrada nehotice podstakla maltretiranje, sramotu tela i rasizam.

Tokom 2010-ih, kulturne barijere su nestale i zajednica blogova se brzo promenila, što je izazvalo pitanja o kredibilitetu nagrade. Nagrada, koja je u svom originalnom obliku bila ukorenjena u negativnosti, ostala je nusproizvod zajednice navijača iz 2000-ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu