Vesti -

Pobednici Eurosonga nisu prvi izbor svoje zemlje - ukrajinski skandali ušli u istoriju takmičenja

Ukrajina je jedina zemlja koja se plasirala u baš svako finale Evrovizije u kom se takmičila otkad su se uvele polufinalne večeri 2004. godine. U ovaj podatak, naravno, nisu uključene zemlje 'Velike petorke', koje imaju automatski plasman u finale.

Izvor: B92, RTL.hr
Podeli
Foto: EBU/Sarah Louise Bennett
Foto: EBU/Sarah Louise Bennett

ANKETA Da li je Ukrajina zaslužila pobedu?

Takođe, Ukrajina je u šesnaest nastupa na Eurosongu završila sedam puta u prvih pet. Pobedili su dvaput, prvo 2004. godine kada je Ruslana zapalila Evropu pesmom "Wild Dances". Drugi su put pobedili 2016. godine, kada je Jamala jednostavno oduševila pesmom "1944". Sinoć je Ukrajina dobila svog trećeg pobednika najvećeg muzičkog takmičenja na svetu. Kaluš orkestar, koji je svojom numerom "Stefania" završio nadmetanje sa impresivnim 631 poenom.

Prošle godine je Ukrajina završila na petom mestu, ali vredi istaći da su bili drugi po glasovima publike. Zanimljivo, jedna osoba povezuje prošlogodišnjeg predstavnika, grupu Go_A i Kaluš Orkestar.

Glasovi žirija Crne Gore se ne računaju?

Radi se o muzičaru Ihoru Didenčuku, koji je član obe grupe. Kaluš orkestar je zasebni projekat grupe Kalush, a oni ustvari nisu bili prvi izbor Ukrajine za ovogodišnju Evroviziju. To zvuči pomalo neverovatno s obzirom na to da su sada pobednici, ali završili su drugi na ukrajinskom nacionalnom izboru za Eurosong - Vidbiru.

Kako bi što bolje razumeli problematiku ovogodišnjeg Vidbira, moramo se vratiti u 2019. godinu kada je Ukrajina imala veoma slične probleme prilikom izbora za predstavnika na Evroviziji. Tada je Ukrajina izabrala talentovanu pevačicu Maruv, koja je u Tel Avivu trebalo da ostvari još jedan odličan rezultat za Ukrajinu.

Međutim, njena selekcija nije prošla bez skandala. Naime, ukrajinski emiter objavio je tokom finala kako zadržava pravo da promeni odluku koju donese žiri i ukrajinska publika.

Maruv je pobedila, a ukrajinski emiter poslao joj je ugovor s brojnim zahtevima. Prvo su od nje tražili da odloži sve svoje nadolazeće nastupe u Rusiji. Maruv je, s druge strane, jasno istakla kao neće odložiti svoje koncerte.

Tadašnji potpredsjednik ukrajinske vlade, Vjačeslav Kirilenko, rekao je da muzičari koji nastupaju u Rusiji ne "Priznaju teritorijalni integritet Ukrajine' i da Maruv ne bi trebalo da nastupa na Evroviziji.

Osim toga, ukrajinski emiter u ugovoru je zahtevao da ona ne sme da priča s novinarima koji nisu akreditovani s njihove strane, a takođe su joj zabranili i bilo kakvu vrstu improvizacije tokom nastupa na evrovizijskoj bini. Maruv je, prema ugovoru, morala da udovolji svakom zahtevu ukrajinskog emitera. U protivnom je mogla da bude novčano kažnjena s čak 67 hiljadu evra, a dobila je samo 48 sati da odluči da prihvati ili odbije ponuđeni ugovor.

Nakon nekoliko dana trzavica, Maruv i ukrajinski emiter zajedno su potvrdili kako ona neće predstavljati Ukrajinu na Evroviziji u Izraelu. Tako je emiter ponudio drugopalsiranoj grupi Freedom Jazz nastup u Tel Avivu, što su oni odbili.

Nisu se usrećili ni s trećeplasiranom grupom Kazka, koja je takođe odbila putovanje u Tel Aviv. Tako je Ukrajina odlučila da neće nastupati na toj Evroviziji.

Istorija se ponovila

Kao što već znamo, grupa Kaluš Orkestar predstavljao je i na kraju doneo Ukrajini treću pobedu.

Međutim, pobednici nije bio prvi izbor Ukrajine. Oni su na nacionalnom izboru, Vidbiru, završili na drugom mestu.

Pobedila je pevačica Alina Paš s pesmom 'Tini zabutykh predkiv'. Paš je dobila maksimalnih osam bodova od žirija i sedam bodova od publike, čime je bila iza grupe Kaluš koja je ipak imala duplo više televizijskih glasova.

Nakon objavljenih rezultata, Kaluš se najpre žalio kako su organizatori falsifikovali rezultate. To su potkrepili tvrdnjom da su odbili da pričaju s glavnim pevačem Olehom Psikom. Oni su se i zvanično žalili, a direktor organizacionog odbora Jaroslav Lodhin dao je ostavku kako bi dokazao nevinost.

Nakon Vidbira 2019. godine, kada je Maruv kontroverzno odustala od nastupa, organizatori su odlučili da uvedu jedno novo važno pravilo. Naime, više nijedan muzičar koji je nastupao u Rusiji ili ušao na Krim preko ruske teritorije nije smeo da izađe na evrovizijsku pozornicu. Tako je 14. februara ove godine jedan aktivista i video bloger Serhi Sternenko optužio izabranu Paš da je ušla na Krim preko ruske teritorije 2015. godine.

Takođe je rekao da je falsifikovala svoje putne dokumente zajedno sa svojim timom kako bi mogla da se takmiči na Vidbiru. U celu priču uključena je i ukrajinska granična policija, a usledila je istraga.

Paš je na kraju sama povukla svoju kandidaturu i predala svoje mesto na Evroviziji. Drugoplasirani Kaluš dobio je pozivnicu za Torino, a nju su prihvatili ipak tek nakon što je bila završena istraga oko valjanosti rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu