Vesti -

Muškarac umro od raka jajnika: Ubila ga dijagnoza koja nije morala da postoji

Robert Eads je bio transrodni muškarac, čiji su život i smrt bili tema nagrađivanog dokumentarnog filma "Southern Comfort".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Robert je preminuo na današnji dan 1999. godine, a po rođenju se zvao "Barbara“ i prvih četrdeset godina svog života proveo je kao žena. Čak je bio udat za muškarca i rodio dva sina. Kasnije je svoju trudnoću opisao kao "najbolje i najgore (vreme) u njegovom životu“, jer je bio oduševljen osećajem da u njemu raste drugi život, ali je bio i zgrožen činjenicom da ga je trudnoća naterala da se oseća se još više "zarobljenim“ unutar svog ženskog tela.

Razveo se od muža nakon rođenja drugog sina i neko vreme živeo kao gej žena, mada je kasnije istakao da je svoju privlačnost prema ženama uvek posmatrao kao proizvod heteroseksualnog muškarca unutar sebe, a ne gej žene.

Robert je počeo svoju tranziciju kasnih 1980-ih nakon preseljenja na Floridu. Počeo je terapiju testosteronom i podvrgnut modifikovanoj dvostrukoj mastektomiji da bi stvorio muško telo. Međutim, s obzirom na njegovu donekle poodmaklu starost, kao i činjenicu da je već počeo da pokazuje simptome menopauze, Eadsu je savetovano da neće morati da se podvrgne odstranjivanju ženskih reproduktivnih organa. Isto tako, Eads nikada nije bio podvrgnut faloplastici, i uprkos tome što je bio muškarac, zadržao je spoljašnje ženske genitalije tokom celog života.

Nakon što je neko vreme živeo na Floridi i nakon neuspeha njegovog drugog braka, Eads se vratio u Džordžiju 1996. godine. U vreme kada je "Southern Comfort" snimljen 1998. godine, Eads je umirao od raka jajnika koji je metastazirao na njegovu matericu, grlić materice i abdominalne organe.

Iako je rak prvobitno dijagnostikovan nakon jakog napada bolova u stomaku i vaginalnog krvarenja koji su naveli Eadsa da zatraži hitnu medicinsku pomoć, više od dvadesetak lekara je kasnije odbilo da leči Eadsa na osnovu toga što bi njegovo uzimanje kao pacijenta moglo da naškodi njihovoj praksi. Tek 1997. godine – skoro godinu dana nakon njegove početne dijagnoze – konačno je primljen na lečenje u bolnicu Medicinskog koledža Džordžije, gde je bio podvrgnut hirurškoj, medicinskoj i terapiji zračenju tokom sledeće godine.

Uprkos ovom agresivnom tretmanu, pomoć je na kraju stigla prekasno za Roberta, koji je umro u svom domu 1999. godine u 53. godini. Veruje se da je Eads imao rak jajnika u III ili IV stadijumu u vreme postavljanja dijagnoze. Prosečna petogodišnja stopa preživljavanja za rak jajnika III stadijuma je 21 odsto, a za stadijum IV je manja od 5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu