Vesti -

Misterija o kojoj nagađamo skoro pola veka: U čijem je krevetu umro Brus Li?

Na današnji dan 1940. godine rođen je jedan od najvećih majstora borilačkih veština Li Jun Fan, daleko poznatili kao Brus Li.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Prošlo je skoro pola veka od njegove smrti, a i dalje se nagađa kako je umro. Zvanični izveštaj je pokazao da je u pitanju nesrećan slučaj i da je Li umro od alergije na lek protiv bolova. Međutim, mnogi su i dalje uvereni da je izdahnuo dok je vodio ljubav s koleginicom, tajvanskom glumicom Beti Ting Pei.

Dala mu fatalan lek

Li je umro kada je imao samo 32 godine. Tim svojim preranim odlaskom on bacio je tamnu senku i na život Beti Ting jer je ceo svet u nju gledao kao u onu koja je kriva za smrt velikog Lija. Jedni su je optuživali jer mu je pred smrt dala lek protiv bolova koji je bio fatalan po njega. Drugi su govorili da je umro dok je imao seks s njom.

A ko je zapravo Beti Ting i kako se nosila sa ovim teškim rečima?

Rođena na Tajvanu 1947, Ting je poreklom iz porodice sa tri generacije lekara i znamenitih istorijskih ličnosti. Sa svojih 20 godina ona je došla u Hong Kong i priključila se filmskom studiju Shaw Brothers. I mada je igrala u dramama, komedijama, mjuziklima i filmovima o borilačkim veštinama, ostala je upamćena po seksi scenama na velikom platnu.

U jednom intervjuu je kazala kako se sa Brusom Lijem upoznala 1972. u jednom hotelu u Hong Kongu, u društvu filmskog producenta Rejmonda Čou Man-vaija i Linde Emeri, supruge Brusa Lija. Nije prošlo mnogo i Li je pozvao Beti kako bi razgovarali o filmu Na zmajevom putu, koji je on tada snimao.

"Imamo nešto zajedničko, oboje smo iskreni prema ljudima. On nikad nije lagao", kazala je Beti u jednom intervju.

Njih dvoje su ubrzo postali bliski prijatelji i, naravno, odmah je počelo da se šuška da su zapravo u vezi.

Ta nagađanja nedugo potom je prekinula vest koja je šokirala svet – Brus Li je mrtav.

Tog 20. jula 1973. Li je pronađen u Betinom krevetu.

"Znam šta su ljudi mislili o meni i Liju i zbog toga sam proživljavala noćnu moru poslednjih 10 godina. To nije fer, ne samo prema meni već i prema njemu jer je već bio mrtav”, kazala je Beti u intervjuu 1983, deceniju posle ovog nesrećnog događaja.

Ona je porekla da je Li umro dok su vodili ljubav u njenom krevetu. Kako je navela, Li i producent Čou su došli do njenog stana tog dana da razgovaraju o filmu Igra smrti. Čou je otišao na dogovorenu večeru, nakon čega se Li požalio na glavobolju. Beti mu je tada dala lek protiv bolova, a on ju je potom zamolio da prilegne u njenoj sobi.

Nekoliko sati kasnije Beti ga je pronašla bez svesti. Tada se Čou vratio u njen stan, pozvali su doktora, ali odmah po dolasku u bolnicu Li je proglašen mrtvim. Zaključak je bio da je umro od alergijske reakcije na sastojak iz leka koji je popio.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pretili su joj smrću

Posle toga mnogi su krivili Beti jer mu je dala lek zbog kog je umro.

"Dobijala sam prijetnje, govorili su mi da mi je život ugrožen zbog osvete za Brusa. Imala sam samo 26 godina i mnogo sam se plašila. Niko mi nije pomogao", kazala je Beti u jednom intervjuu.

Ona je navela i da je Li bio lošeg zdravlja u to vreme. Oko dva meseca pre smrti on je kolabirao na snimanju filma "U zmajevom gnezdu". Kazala je i kako nije bio dobro, a ipak je dosta vežbao. Jakom strujom je stimulisao mišiće, forsirao je svoje telo do krajnjih granica.

Obolela od šizofrenije

O tome međutim, niko nije govorio, već su prstom upirali u Beti. A ona se raspadala. Izgubila je prijatelja i još su je optuživali za njegovu smrt. Nekoliko godina posle Lijeve smrti dobila je šizofreniju.

Onda je studio Shaw Brothers odlučio da snimi film Brus Li i ja 1976. Beti je igrala sebe, a Deni Li – Brusa Lija. Beti se tada ponadala da će to biti idealna prilika da se sve razjasni, ali ispostavilo se da film nije realno prikazao njihovu vezu. Sve što je publika primetila bile su vrele scene seksa.

Te iste godine Beti se udala za Čarlsa Heunga, glumca i producenta iz Hong Konga. Naredne godine su dobili ćerku, ali razveli su se već posle četiri godine braka. Ipak, Beti je potom kazala da joj je Čarls spasio život.

Posle razvoda ona se povukla iz šoubiznisa ranih osamdesetih i posvetila se budizmu i mirnom životu van kamera.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Veliki ženskaroš

Beti nije bila jedina žena koja je propatila zbog Brusa. U njegovoj biografiji koja je objavljena pre nekoliko godina autor se bavi ljubavnim životom velike filmske zvezde. Veliki ženskaroš, Brus je, iako je bio u braku, pored Beti bio i sa drugim kolegincama. Dovodili su ga u vezu sa Norom Miao, koja je takođe igrala u filmu "Na zmajevom putu", mada ona nikad nije potvrdila da su bili zajedno.

Zato druga koleginica jeste. Glumica Šeron Farel je otkrila da je bila jedna od Lijevih ljubavnica, uz reči da je uz njega bila kao među zvezdama.

"Potpuno me je sludeo", kazala je jednom Šeron.

Njih dvoje su se upoznali nedugo pošto je on dobio ćerku sa suprugom Lindom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu