Vesti -

Uklanjanje kondoma bez pristanka konačno zabranjeno

Prošlog četvrtka, guverner Kalifornije Gavin Njusom potpisao je zakon koji zabranjuje uklanjanje kondoma sa polnog organa bez pristanka, poznato kao "stealthing". Ovim aktom je Kalifornija postala prva američka država koja je ovakav potez učinila nezakonitim.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/fongbeerredhot
Foto:Shutterstock/fongbeerredhot

"Želeli smo da se uverimo da nije samo nemoralno, već i nezakonito", rekla je poslanica Kalifornije Kristina Garsia koja je predstavila zakon.

Ova nova verzija, koja menja samo građanski zakonik, usvojena je u kalifornijskom zakonodavstvu bez protivljenja. Žrtve mogu da tuže prestupnike za naknadu štete, ali se ne mogu podneti krivične prijave.

Zakonodavni analitičari su rekli da bi "stealthing" mogao da se smatra prekršajnom seksualnom zloupotrebom, iako to nije izričito navedeno u krivičnom zakonu. Ali, Garsijin novi zakon uklanja sve nejasnoće u građanskim tužbama koje će, kažu stručnjaci, olakšati sudijama da vode svoje slučajeve.

Međutim, istraživanje pokazuje da je "stealthing" uobičajena praksa, prema analizi kalifornijskog pravosudnog komiteta Senata pri proceni Garsijinog zakona.

U radu objavljenom u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci iz 2019. godine otkriveno je da je 12 odsto žena starosti od 21 do 30 godina prijavilo da je imalo ovakvo iskustvo. Iste godine, istraživači sa Univerziteta "Monash" u Australiji, otkrili su da je svaka treća žena i svaki peti muškarac koji su imali odnose sa muškarcima, bili izloženi ovoj praksi.

Još jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je skoro 10 odsto muškaraca prijavilo uklanjanje kondoma tokom seksa bez pristanka druge osobe.

"Dužnost žene je da raširi noge", napisali su komentatori, a pravo muškarca da "raširi svoje seme".

Međutim, dok je svest o ovakvim situacijama rasla, zakonodavni odgovor je zaostao.

Čak i u zemljama u kojima se skidanje kondoma bez pristanka smatra seksualnim zlostavljanjem - uključujući Veliku Britaniju, Novi Zeland i Nemačku - retko se krivično goni, delom zbog teškoća u dokazivanju namere.

Ovo je prednost građanskih tužbi. Teret dokazivanja je manji nego u krivičnim predmetima, a odluka o podnošenju zahteva za tužbu leži na žrtvama, prenosi BBC.

Međutim, zakon će svakako omogućiti seksualnim radnicama da tuže klijente koji uklanjaju kondome, poručila je Makin Dogan koja je imala iskustvo neželjene trudnoće sa klijentom.

"I nadamo se da će otvoriti put daljoj pravnoj zaštiti seksualnih radnica i drugih grupa koje su obično marginalizovane u sistemu krivičnog pravosuđa", istakla je ona.

Još uvek postoji problem da se slučajevi seksualnog zlostavljanja uopšte razmatraju, a oni koji iznesu ove tvrdnje često nailaze na "proveru i skepticizam". A što se tiče uklanjanja kondoma bez pristanka, ovaj odgovor je pojačan jer se, "po definiciji, šteta dešava nakon što su pristali na seks".

Ovaj potez je proslavljen kao važan prvi korak, posebno nakon što su nedavni pokušaji da se donesu slični zakoni u Njujorku i Viskonsinu propali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu