Vesti -

Trebalo je da bude plen, a postala predator: Naučnici zapanjeni promenom u prirodi

Ostatke medveda, koji je težio samo 70 kg, otkrio je jedan planinar u kanadskom parku.

Izvor: The Guardian
Podeli
Foto:EPA/ANTHONY ANEX
Foto:EPA/ANTHONY ANEX

Retko kada predatori u kanadskoj divljini napadaju nemilosrdno poput medveda - zastrašujućom brzinom i dugim, oštrim kandžama.

Ali jedna planinska koza ne samo da se odbranila i nije im postala obrok, već je uspela da ubije medveda svojim rogovima u obliku bodeža. Zvaničnici kanadskog parka rekli su da je forenzičkom obdukcijom ženke medveda pokazano da ju je ubila koza, nakon što su joj rogovi probili pazuhe i vrat.

"Kada medvedi napadnu, obično se fokusiraju na glavu, potiljak i ramena plena. Napad uglavnom dolazi odozgo, objasnio je David Laskin, ekolog za divlje životinje u kanadskim parkovima. "Odbrambeni odgovor planinske koze bio bi da se zaštiti svojim oštrim rogovima", dodao je on.

Ostatke medveda, koji je težio samo 70 kg i veruje se da nije imao mladunče, otkrio je jedan planinar na stazi "Field Mountain" u Britanskoj Kolumbiji. Telo je kasnije prebačeno avionom zbog zabrinutosti da bi moglo da privuče druge predatore.

Planinske koze mogu da budu teške čak 125 kilograma, a njihovi crni rogovi mogu da dosegnu dužinu od 30 cm.

Iako se retko spuštaju sa planinskih visina, njihovo pašno područje se ponekad preklapa sa staništima medveda grizlija, što često rezultira fatalnim susretima.

"Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti. Ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja videli", rekao je Laskin.

U Nacionalnom parku Ioho 2018. godine snimljena je koza koja brani svoju decu od napada grizlija.

"Medvedi rizikuju kada napadnu velike kopitare poput losa. A bilo je i drugih slučajeva gde su planinske koze ubile medveda u odbrani. Ali ovo retko možete videti ovako dokumentovano", rekao je Laskin.

Ovo je definitivno bilo zanimljivo i podsetnik da je priroda puna iznenađenja, zaključio je, prenosi Gardian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu