Vesti -

Dete beži od staratelja? "Centar za socijalni rad mora da interveniše" VIDEO

Nakon što smo iz medija saznali za slučaj devetogodišnje devojčice iz Beograda koja tri puta beži iz kuće oca kojem je dodeljeno starateljstvo, otvaraju se brojna pitanja u vezi sa procesom dodeljivanja starateljstva nad decom.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Kada govorimo o procesu dodeljivanja starateljstva u svakom postupku se mora pribaviti mišljenje deteta, i to uz prisustvo psihologa, socijalnog radnika i lica koje dete izabere. Međutim, u slučaju pomenute devojčice, pitanje je zašto se nadležni drže slova zakona i dete vraćaju ocu i ko treba ponovo da ispita oba roditelja o tome kako da odgajaju dete?

"Na osnovu ovoga sto sam pročitao u novinama, radi se o sekundarnoj viktimizaciji deteta i zlostavljanju od strane medija, ali i same majke koja ih je uključila u ceo proces. Ukoliko je sve ovo tačno, Centar za socijalni rad i policija su morali da odreaguju u roku od 24 časa", kaže za Tv Prva specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

Trenutna praksa u Srbiji je da dete starije od 15 godina ima pravo da odluči sa kojim roditeljem će živeti, što sud treba samo da verifikuje, ali i u tim postupcima izjava deteta se dalje procenjuje na sudu.

Sa druge strane, kada dete od 9 godina stalno beži od staratelja i ide drugom roditelju, Vulević kaže da Centar za socijalni rad mišljenje deteta - koje može biti iskazano verbalno ili ponašanjem, mora uzeti u obzir.

"Ukoliko ga prihvata, mora da obrazloži zašto, kao i u obrnutom slučaju, a zatim se to podnosi sudu, koji na kraju o tome odlučuje", ističe Vulević.

Kada sud dodeli starateljstvo roditelju, a dete je nezadovoljno, Centar za socijalni rad bi trebalo da te visokorizične slučajeve prati na određeni period i interveniše ukoliko je potrebno.

"Centar može da upozori rodizelje zbog lošeg postupanja, a može i da ih uputi u specijalizovanu uinstituciju", kaže Vulević.

Psihijatar Nevena Čalovski kaže da ovakvi događaji komplikuju razvoj deteta i mogu imati trajne posledice u strukturi ličnosti.

"Tp je emocionalno zlostavljanje, dete je žrtva nemogućnosti da se roditelji dogovore. Dete je lišeno da ispunjava svoje razvojne zadatke. Mi to zovemo cepanje detetove ličnosti", kaže Čalovski.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu