Vesti -

Burna istorija srpske crkve u Prištini: Paljena, javni toalet, scena za polugolu Eru Istrefi

Pre nekoliko dana povodom Spasovdana održana je liturgija u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini, nakon koje su na vratima crkve osvanuli grafiti sa porukama mržnje protiv Srba, a održan je i protest studenata Univerziteta u Prištini koji su bili još "kreativniji" sa natpisima. Svetinja je i ranije bila skrnavljena i vandalizovana, na udaru mnogo čega. Tako je i domaća javnost ostala šokirana kada je polugola albanska pevačica u njoj snimala spot.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/PETRIT PRENAJ
Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

U hramu Hrista Spasa 10. juna održana je liturgija, prva od 1998. godine. Posle službe, na vratima crkve osvanuo je grafit "Isus mrzi Srbe", a sutradan i novi - "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija".

Grafit protiv Kurtija su na crkvi ispisali aktivisti Socijaldemokratske partije, kao i bivši pripadnici pokreta "Samoopredjeljenje", nezadovoljni time što je u nedovršenom hramu održana liturgija Srpske pravoslavne crkve povodom Spasovdana.

Pre skoro četiri godine Univerzitet u Prištini, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi gradski hram, tužio je SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta univerziteta.

Eparhija je na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontratužbom, te je 2017. Univerzitet izgubio prvu parnicu, dok je ročište u martu ove godine pred Osnovnim sudom u Prištini, kako su pisali kosovski mediji, odloženo.

Nakon toga ispred hrama u izgradnji protest se održali i studenti Univerziteta u Prištini koji tvrde da je taj objekat nelegalno izgrađen na zemljištu Univerziteta, u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Kako su mediji preneli, studenti su vrata crkve oblepili natpisima: "Zločin ne sme da ima sklonište u crkvi", "Crkva počinjenja masakara" i "Očistite grehove izvan kampusa", a ispred hrama "šetale" su i slike Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana.

Hram Hrista Spasa, čija je gradnja započeta 1990. i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata, verovatno je najviše napadani savremeni objekat svih verskih zajednica u Evropi.

Više je puta bio izložen napadima, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet.

Takođe, albanska pevačica Era Istrefi 2014. godine snimila je spot za pesmu "E dehun", u kome ona i njeni plesači polugoli igraju u nedovršenom pravoslavnom hramu, dok su 2015. godine zidovi crkve poslužili i kao "bedemi za alpinizam".

Kako je tada saopštila eparhija, kosovska pevačica Era Istrefi snimila je i objavila na "Jutjubu" spot za svoju pesmu "E dehun" u kome polunaga igra u pravoslavnom hramu u Prištini.

Pored pomenute pevačice u video-spotu se pojavljuje još nekoliko osoba koje je Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska u saopštenju navela da "u krajnje demonizovanoj i bogohulnoj koreografiji" igraju polunagi u unutrašnjosti hrama.

"Nažalost, i ovaj najnoviji incident pokazuje u kakvom žalosnom stanju se nalazi ova pravoslavna crkva koja je posebno poslednjih meseci na udaru pojedinih albanskih političara i medija koji otvoreno pozivaju na njeno rušenje ili čak predlažu da se pretvori u muzej OVK", saopštila je tada eparhija.

Nepoznate osobe provalile su 2016. godine u nedovršeni hram i podmetnule požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu