Vesti -

Američka katolička crkva u pobuni protiv vakcine

U direktivi katoličke crkve kaže se da je "vakcina Džonson i Džonson proizvedena na ćelijskim tkivima izvedenim iz abortusa". Ovo nije prvi put da se katolička crkva javlja sa ovakvim navodima, a čitava priča je već ranije bila demantovana.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Američka katolička crkva pozvala je u utorak svoje sledbenike da izbegavaju vakcinu protiv koronavirusa koju su razvili Džonson & Džonson , tvrdeći da je "razvijena, testirana i proizvedena pomoću ćelijskih linija izvedenih iz abortusa".

Američka konferencija katoličkih biskupa pozvala je katolike da biraju između alternativa koje nude Fajzer i Moderna jer je, kako su istakli, vakcina Džonson & Džonson pokrenula pitanja o "moralnoj dozvoli".

"Odobrenje ove vakcine za upotrebu u Sjedinjenim Državama ponovo postavlja pitanja o moralnoj dozvoli upotrebe vakcina razvijenih, testiranih i proizvedenih uz pomoć ćelija pobačenih fetusa", ​​rekao je biskup Kevin Roads.

Usaglasili su se da su poželjnije vakcine Fajzer ili Moderna "ako neko ima mogućnost izbora vakcine".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Multinacionalna farmaceutska kompanija je u svojoj izjavi demantovala ove navode i rekla da u vakcinama "nema fetalnog tkiva", prenosi Associated Press.

Poslednja izjava Katoličke crkve obnovila je rasprave o vakcini. Podsetimo, ranije u decembru medijima se proširila vest da je Vatikan "poručio katolicima da je moralno prihvatljivo koristiti vakcine protiv kovida 19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korišćene ćelije iz tkiva pobačenih fetusa".

U napomeni vatikanske Kongregacije za doktrinu vere govori se o tome da se radi o vakcinama “u toku čijeg su se procesa istraživanja i proizvodnje koristile ćelijske linije iz tkiva dobijenih iz dva pobačaja koja su se dogodila u prošlom veku”. Sama vakcina se sadrži fetalna tkiva već su te ćelije reprodukovane u laboratoriji tokom proteklih decenija i nisu sastojci samih vakcina.

Za tako dobijene vakcine navedeno je da je upotreba dozvoljena dok god nema druge alternative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 152 idi na stranu