Vesti -

Lava se izliva iz Etne FOTO

Lava sa Etne, najaktivnijeg vulkan u Evropi, a ujedno i najvećeg na kontinentu, počela je da se izliva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

A vatrena, bučna predstava koju izvodi danima ili nedeljama, čak i godinama, uvek je spektakularna. Srećom, poslednja etna koja je zaokupila svetsku pažnju nije prouzrokovala ni povrede ni evakuaciju.

Ali svaki put kad se vrati u dramatičnu akciju, oduševi promatrače i uzbudi geologe koji svoje karijere provode nadgledajući svaki njegov drhtaj.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šta se sada dešava?

Etna je eruptirala 16. februara, uputivši visoke fontane lave, koja se kotrljala niz istočnu padinu planine prema nenaseljenoj dolini Bove, koja je široka pet kilometara i dugačka osam kilometara. Vulkan je izduvao kamenje pepela i lave koje su obasipale južnu stranu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aktivnost se nastavlja od tada, u rafalima manje ili više intenzivnim. Plamteća lava osvetljava noćno nebo u nijansama narandžaste i crvene boje. Ne zna se koliko će trajati ova runda uzbudljivih aktivnosti, kažu vulkanolozi koji rade u opservatoriji Etna, koju vodi Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dok je javna fascinacija počela prvim dramatičnim slikama ovog meseca, eksplozivna aktivnost započela je u septembru 2019. godine, a postala je mnogo jača pre dva meseca. Trenutna aktivnost uglavnom uključuje jugoistočni krater koji je stvoren 1971. godine od niza preloma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu