Vesti -

Masovni odstrel: "Sve životinje na farmi gde je kovid 19 otkriven biće ubijene"

Poljska je registroavla svoj prvi slučaj kovida 19 na farmi evropskih vizona, što je izazvalo strah od odstrela ovih životinja u industriji koja ima više od 350 farmi u zemlji, prenosi Rojters.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Mads Nissen / POOL
Foto: EPA/Mads Nissen / POOL

Kasno u nedelju Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su ga veterinarski inspektori u subotu obavestili o slučaju u okrugu Kartuzi na severu Poljske.

"Nadam se da je ovo pojedinačan slučaj, iako moramo preduzeti sve mere kako bismo ograničili mogući prenos virusa, a sve životinje na farmi na kojoj je kovid 19 otkriven biće ubijene", rekao je zamenik poljskog ministra zdravlja Valdemar Kraska danas za Radio Gdanjsk.

Sa novim varijantama koronavirusa, koje prete globalnim naporima da se pandemija stavi pod kontrolu, vlasti u nekoliko zemalja počele su masovni odstrel životinja zbog straha da će se mutirani soj bolesti preneti na ljude.

Danska, najveći svetski izvoznik krzna od vizona, naredila je odstrel celokupne populacije životinja u toj zemlji od oko 17 miliona tokom 2020. godine, a u januaru je najavila da će poljoprivrednicima obeštetiti iznos od 3,09 milijardi dolara.

U izjavi upućenoj državnoj novinskoj agenciji PAP, predstavnici poljske industrije krzna rekli su da država ne nudi nikakvu nadoknadu za ubijene životinje i da će pokrenuti kolektivnu tužbu tražeći odštetu, a ministarstvo poljoprivrede Poljske nije odgovorilo Rojtersu na zahtev za komentar.

Poljska je jedan od najvećih svetskih proizvođača krzna od vizona, sa 354 farme, na kojima se gaji oko 6 miliona životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu