Vesti -

Stručnjaci saglasni: Izostaje priča o seksualnoj zloupotrebi dece u školama VIDEO

Da li je seksualno obrazovanje u školama ali i kod kuće dovoljno dobro? Koliko se na svim nivoima društva otvoreno priča o seksualnom zlostavljanju? Upravo zato je pokrenuta peticija "Ne znači ne" upućena Ministarstvu prosvete.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Nema boljeg mesta za učenje o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju i seksualnoj zloupotrebi dece nego što je škola jer porodica jeste takvo mesto, ali uzmite u obzir da nisu sve porodice u kapacitetu i znanjima da sa svojom decom razgovaraju na tu temu. Onda je vrtić, a posle škola prvo korektivno mesto gde ima veliki obuhvat dece i zbog toga bi to moralo da bude u redovnoj školi, ali izolovano u određenim predmetima, u biologiji i građanskom vaspitanju", ističe za "150 minuta" Tanja Ignjatović, koja je psiholog Autonomnog ženskog centra.

Ginekolog Dejana Milojević misli da deca generalno iz porodice nose muško-ženske odnose.

"Kako će se kasnije razvijati i rasti zavisi od toga šta su poneli iz porodice, šta su naučili u školi i, na kraju krajeva, kod lekara kada govorimo o seksualnosti. Devojčice već sa 16 godina mogu da se jave direktno ginekologu. Ako mene pitate, to je rano za stupanje u seksualne odnose", rekla je Milojevićeva.

Ukazala je da je za devojčice bitna zaštita od neželjene trudnoće i od seksualno prenosivih bolesti. Svi, dodaje, imaju ulogu u tom lancu - porodica, škola, lekar, i pacijent, odnosno ta mlada generacija.

Tatjana Tabački iz nevladine organizacije Skaska, koja je usmerena na teme ljudskih prava, seksualnosti i reproduktivnog zdravlja, govorila je o tome da decu sve zanima, pored onoga što su slučajno pokupili i razmenili u vršnjačkim grupama, ali da ne žele da o tim temama uče u okviru regularnih predmeta.

Ignjatovićeva kaže da sva istraživanja pokazju da naši mladi ne znaju skoro ništa ni o biologiji, iako uče o reproduktivnim organima i da izostaje priča o seksualnoj zloupotrebi dece u ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu