Vesti -

Vekić: Radimo na uvođenju Radiološkog informacionog sistema

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da se radi na uvođenju Radiološkog informacionog sistema (RIS) gde će se na jednom mestu čuvati sve dijagnostičke procedure koje jedan pacijent uradi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/18percentgrey
Ilustracija/Foto: depositphoto/18percentgrey

To će u praksi značiti da ukoliko je pacijent uradio skener u Leskovcu i nastavio lečenje u KC NIš neće ponovo morati da mu se radi CT, nego će povlačenjem kroz RIS lekari moći da dođu do svih filmova i svih neophodnih podataka.

Vekić navodi da je bilo u planu da do kraja godine zaživi i portal E- zdravlje, gde bi svi sugrađani imali mogućnost da se uloguju i vide svoju istoriju bolesti, terapiju, kada su im zakazani određeni pregledi.

"Pre dve godine uveli smo E recept i napravili veliku uštedu kako finansijsku tako i po pitanju odlazaka kod izabranog lekara. Do sada je izdato 180 miliona E recepata, realizovano je oko 120 miliona", rekao je Vekić.

Državni sekretar je naveo da se razmišlja o pregovorima sa privatnim sektorom da se uključe u IZIS, kako bi u potpunosti mogle da se prate dijagnostika i terapija za svakog pacijenta.

Nenad Paunović, savetnik predsednice Vlade Srbije podsetio je da se sa digitalizacijom zdravstva krenulo pre godinu dana i da zbog epidemije virusa korona sada sve ide mnogo brže.

"Ideja je da dobijemo povezano, efikasnije i kvalitetnije zdravrstvo. Povezano da su podaci digitalni da mogu da se kreću i koriste nevezano gde su nastali. Efikasnije zdravstvo znači da su administrativne procedure brže i najjeftinije moguće. Kvalitetnije zdravstvo znači da koristimo nove tehnologije koje se svaki dan pojavljuju", pojasnio je on.

Kako kaže, biće pokrenut pilot projekat elektronskih konsultacija lekara međusobno tamo gde fizičko prisustvo pacijenta nije neophodno, da oni međusobno razmenjuju informacije i dolaze do rešenja.

U planu je, navodi on, da se osim E recepta napravi i još jedan sistem koji bi automatski proveravao da li lekovi koje pije pacijent međusobno intereaguje, da li ima neželjenih efekata i da li ima ozbiljne posledice i da li može da se poništi dejstvo leka.

Pojašnjava da će sledeći korak nakon radiološkog informacionog sistema biti da algoritam veštačke inteligencije te snimke analizira i traži bolesti.

"Prošle godine su algoritmi veštačke inteligencije detektovali kancer pluća na snimcima. To je trend koji očekujemo da će se nastavljati. Želimo brzo to da implementiramo", naveo je on.

Digitalizacija zdravstvenih usluga kroz unapređenje elektronskog zakazivanja pregleda i uvođenje eKartona i eDoznaka, biće jedan od ključnih reformskih prioriteta Naledovog Saveza za zdravstvo u narednoj godini, a koji podržava i 65 odsto ukupnog članstva organizacije. U Savezu smatraju da je puna integracija privatnog sektora u zdravstveni sistem neophodna, jer su kapaciteti javnih ustanova ograničeni, a građani skoro 40 odsto troškova izdvajaju iz svojih džepova za lekove i usluge koje obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva.

Kao najsvežiji primer istaknuta je činjenica da se privatni kapaciteti ne koriste za testiranje pacijenata na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu