Vesti -

Al Kapone je tamo bio Zatvorenik 85: Ovo sigurno niste znali o najpoznatijem zatvoru na svetu

Alkatraz je najpoznatiji zatvor na svetu. Otvoren je na današnji dan 1934. godine, postojao je oko 30 godina, a u njegovim ćelijama su ležali najozloglašeniji američki kriminalci svih vremena. Površina ostrva na kom se nalazio zatvor je 90.000 kvadratnih metara, zatvor je ukinut 1963. godine, i od tada je nezaobilazno turističko odredište.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Ezra Shaw / Staff
Foto: Getty Images, Ezra Shaw / Staff

Jedan od prvih zatvorenika je bio Al Kapone. On je uhapšen 1931. godine zbog utaje poreza. Njemu je u zatvoru bio zabranjen svaki kontakt sa ljudima iz spoljnog sveta. Svirao je bendžo u zatvorskom bendu. Imao je sifilis te je poslat u bolnicu, pa na kućno lečenje. Umro je 1947. godine. Drugi naziv za Al Kaponea u zatvoru bio je Zatvorenik broj 85.

Nema dokaza da je iz Alkatraza iko uspeo da pobegne. Bilo je 36 pokušaja, od čega je 23 u startu osujećeno, 6 ljudi je ubijeno, a dvoje udavljeno. Prvo bekstvo, tj. pokušaj bekstva, desio se 27. aprila 1936. godine. Po jednom od pokušaja bekstava je snimljen i čuveni film Bekstvo iz Alkatraza, sa Klintom Istvudom.

Sam naziv Alkatraz je nastao od imena morskih ptica, stanovnika ostrva. Španski istraživač Huan Manuel de Ajala ga je pronašao i tako nazvao.

Foto: Getty Images, Justin Sullivan / Staff
Foto: Getty Images, Justin Sullivan / Staff

Robert Straud, poznat kao "Birdman of Alcatraz", za vreme boravka u zatvoru Levenvort, bavio se orintologijom. On je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva barmena i napastvovanja jedne prostitutke, a inače je bio makro sa Aljaske. Osuđen je na vešanje u zatvoru jer je ubio čuvara, ali je pomilovan i osuđen na doživotnu robiju u Alkatrazu. O njemu je 1962. godine snimljen film Ptičar iz Alkatraza (Birdman of Alcatraz), a njegov lik je tumačio američki glumac Bert Lankaster.

Nakon što je Alkatraz zatvoren, samo pet godina kasnije, grupa od 100 Indijanaca, koji su zauzeli ostrvo, želela je da ga otkupi za 24 dolara, te osnuje fakultet. Od 1980. godine u San Francisku održava se sportska manifestacija koja okuplja takmičare iz celog sveta. Triatlon, pod nazivom Bekstvo iz Alkatraza, sastoji se iz tri discipline (plivanje, vožnja biciklom i trčanje).

Alkatraz nikada nije ispunio sva mesta predodređena za zatvorenike, prosečan broj zatvorenika je bio 260.

Foto: GettyImages,  Justin Sullivan / Staff
Foto: GettyImages, Justin Sullivan / Staff

Prvi upravnik Alkatraza, Džejms Džonson, bio je svestan da se u zatvoru dešavaju pobune zbog loše ishrane. On je zatvorenicima davao da jedu koliko god žele porcija. Takođe, zatvorenici su imali na raspolaganju biblioteku i mogli su da gledaju filmove.

Upravnici Alkatraza su mislili da plivanje u hladnoj vodi, nošenoj jakim strujama, prosto nije izvodljivo, a jedne godine jedan od zavorenika je uspeo da prepliva zaliv, ali ga je policija iscrpljenog uhvatila na obali.

Smatra se da je Alkatraz uklet. Tu se nalazilo indijansko groblje. Nakon izlaska iz zatvora, mnogi zatvorenici su poludeli, a tvrdili su da su viđali čudne stvari u zatvoru, poput crvenih očiju. Ceo D-blok se smatrao paranormalnim, a ukletim ćelijama se smatra čak njih 42.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu