Vesti -

Legenda o zakopanoj crkvi i zlatu: Mesto koje vekovima čuva pravoslavlje

Na Gornjoj Trusini, na samoj granici berkovićke i nevesinjske opštine u Republici Srpskoj, nalazi se mesto Straževica, za koje su vezane brojne legende i gde se vekovima čuva pravoslavlje.

Izvor: Sputnik
Podeli

Strazevica.jpg
Autor: Umljanin - Ја (Umljanin) сам аутор овог дела., Javno vlasništvo, Veza

Smatra se da je tamo zakopana crkva na čijim ostacima se i danas služe liturgije. Straževica okuplja brojne vernike, te tu posebno u letnim mesecima ožive priče o crkvi, istoriji, zakopanom zlatu...

Na najvetrovitijoj hercegovačkoj uzvisini, u nestvarnom pejzažu krasa, krije se Straževica, koja krije priču o svojoj istoriji.

Pretpostavlja se da je tu postojala crkva koja je u doba Turaka zatrpana drvljem i kamenjem. Kad se našla pod zemljom, počela je da se ispreda priča i legenda da su u crkvi zakopana tri ćupa - sa zlatom, mesom i prosom.

Vekovima se čuva i pamti ova legenda, kao i priče da su se loše proveli svi koji su pokušali otkopati blago.

"Godine 1939. pokušavali su da otkopaju blago, ali je duvao toliko jak vetar da nisu uspeli. Ni naredni pokušaj nije urodio plodom, a tragovi kopanja vide se i danas", kaže Ranko Lučić iz Berkovića, prenosi RTRS. Straževica čuva legendu, ali, što je još važnije, vekovima čuva pravoslavlje.

Meštani ovog kraja dolaze ovde na liturgiju, druge nedelje po Petrovdanu.

"U spomen stare crkve koja je srušena, održava se sveta liturgija drugu nedelju po Petrovom danu. Tada se u slavu Božiju okupi omladina iz Dabra i Nevesinja", kaže Trebinjac Pero Duka, prenosi Sputnik.

Za narod Berkovića i Nevesinja Straževica je sveto mesto, koje rado posećuju, posebno u letnjim mesecima. Ispod vrha u stenama je mali izvor, čija se voda smatra lekovitom.

Svi koji se popnu do ovog mesta, na kome se sudaraju istorija i mistika, obiđu i Šuplji kamen, nedaleko od izvora. Prema predanju, ako prođete tri puta oko tog mesta, svaka želja biće vam ispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu