Vesti -

Građani Srbije "zarobljeni" u Kini: Platili karte 10 puta više, letovi otkazani nekoliko puta VIDEO

Mnogi naši državljani su ostali "zarobljeni" u Kini, a evo kakva je trenutno situacija tamo i koji su njihovi problemi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

"Situacija u Kini je sada manje-više normalna. Maske se nose kada se ide u markete i slično, ali na ulicama se sve manje sreću", rekao je za Jutro Prve TV Nemanja Milošević, koji je poslom došao u Fošan i trebalo je da se vrati u januaru, ali i dalje čeka povratak u Srbiju.

"Ja radim onlajn, tako da razliku od većine naših ljudi, nisam egzistencijalno ugrožen. Imamo dosta studenata koji su zarobljeni u kampusima po 5-6 meseci pa moraju da plaćaju smeštaj, postoje i građani Srbije koji imaju zdravsvenih problema i moraju da se jave svojim lekarima kako bi nastavili terapije", dodao je.

Problemi su nastali kada su letovi otkazani, i to više puta, iako su građani Srbije kupili avionske karte. Te karte su koštale i do deset puta više nego pre pandemije, pa je tako cena sa 300 ili 400 evra skočila na čak 3.000 ili 4.000 evra. Zbog toga su mnogi naši ljudi tamo u velikom finansijskom problemu.

"Ambasada Srbije izlazi u susret najviše što mogu, ali ne mogu ni oni da organizuju sad let. Mi ne tražimo besplatan prevoz, nego da, jednostavno, platimo onoliko koliko bismo platili da su okolnosti normalne", kaže Milošević, napomenuvši da su spiskovi napravljeni i da se samo čeka kada će moći da dođu u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu