Vesti -

Kočije Milana Obrenovića u Jagodini: "Jedino luksuzno prevozno sredstvo sačuvano u Srbiji" FOTO

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, uz figure oko 30 poznatih ličnosti iz sveta nauke, politike, književnosti, filma, crkve, sporta... nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19.veka, za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dušan Aničić
Foto: Tanjug, Dušan Aničić

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta, veoma su dobro očuvane i u voznom stanju, za dva konja. Vlasništvo su srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

Prilikom konzervatorskih radova, na kočijam je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve original, izjavili su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U Odeljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u Jagodini, rečeno je Tanjugu, radi se o "luksuznom fijakeru, tzv. intov, proizvedenom u Parizu, na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana, koga je neko premazao katranom.

Foto: Tanjug, Dušan Aničić
Foto: Tanjug, Dušan Aničić

Grb, čije su tragove prvi otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja u Beogradu, i zapis u velikom trebniku manastira, na unutrašnjim koricama, "kočije kralja Milana, zapisa Gerasim", potvrda su, da su kočije zaista pripadale kralju Milanu, istakli su stručnjaci Zavoda.

Kočije su do šezdesetih godina, prošlog veka, bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu.

Pretostavka je da su darovane Jošanici, čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu i dodaju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to "jedini prevozni luksuzni objekat te vrste iz druge polovine 19.veka, koji je sačuvan u Srbiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu