Vesti -

Ne nosi masku ali pomaže u spasavanju života u Italiji

Ne nosi masku, ali pomaže u spasavanju života pacijenata obolelih od koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP/Gian Mattia D\'Alberto /LaPresse
Tanjug/AP/Gian Mattia D\'Alberto /LaPresse

U pitanju je Tomi, jedan od šest novih robota koji pomažu lekarima i medicinskim sestrama od krvi i mesa da se brinu za pacijente u bolnici Ćirkolo u Varezeu, gradu na severu regije Lombardija koja je epicentar izbijanja epidemije u Italiji.

"Uz pomoć mojih sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu sa pacijentima bez direktnog dodira", objasnio je danas novinaru Rojtersa robot Tomi, nazvan po sinu jednog od lekara.

"To je kao da imate još jednu medicinsku sestru bez problema povezanih sa infekcijom", rekao je doktor Frančesko Dentali, direktor intenzivne nege u bolnici.

Roboti veličine deteta sa velikim trepćućim očima nalaze se pored pacijentovog kreveta kako bi lekari mogli da se brinu za druge koji su u ozbiljnijem stanju.

Oni prate parametre iz opreme u sobi i prenose ih bolničkom osoblju.

Ono što je najvažnije jeste da Tomi i ostali roboti omogućavaju bolnici da ograniči količinu direktnog kontakta lekara i medicinskih sestara sa pacijentima, smanjujucći tako rizik od infekcije, prenosi agencija.

Roboti takođe pomažu bolnici da smanji broj zaštitnih maski i odela koje osoblje mora da koristi. Tomi i njegove "kolege" robotske sestre imaju još jednu prednost - ne podležu iscrpljenosti. Brzo napune baterije i vraćaju se na posao.

Više od 4.000 italijanskih zdravstvenih radnika koji su lečili obolele od virusa i sami su se zarazili, a 66 lekara je umrlo. Broj smrtnih slučajeva u Italiji, zemlji koja je najteže pogođena koronom, danas je premašio 13.000, što je više od trećine svih smrtnih slučajeva u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu