Vesti -

"On je zlobni, serijski seksualni predator": Harvi Vajnstin proglašen krivim za silovanje

Bivši producent Harvi Vajnstin proglašen je krivim po dve tačke u procesu suđenja za seksualne napade.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: GettyImages, Stephanie Keith
Foto: GettyImages, Stephanie Keith

Osuđen je po manjim optužbama za silovanje trećeg stepena i seksualno krivično delo prvog stepena.

Vajnstin je, ipak, oslobođen najozbiljnije optužbe protiv njega - predatorskog seksualnog napada i silovanja prvog stepena.

I dalje se suočava sa optužbama u Los Anđelesu za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene 2013. godine, prenosi BBC.

Tužilac njujorškog okruga Menhetn Sajrus Vens pohvalio je žene koje su se oglasile i "promenile tok istorije" dovodeći do osude Harvi Vajnstina, koga je nazvao "zlobnim, serijskim seksualnim predatorom".

Više od osamdeset žena optužilo je Vajnstina za seksualne prestupe nekoliko decenija unazad.

Optužbe protiv njega pokrenule su pokret - MeToo, koji je podstakao žene da progovore o svojim iskustvima i iznesu tvrdnje o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju protiv moćnih ljudi u svetu politike i biznisa.

Šezdesetsedmogodišnji Vajnstin osuđen je za seksualni napad na bivšu asistentkinju Mimi Hejli 2006. godine, kao i silovanje glumice Džesike Man 2013. Godine.

Porota, koja se sastojala od sedmoro muškaraca i žena, nije, međutim, osudila Vajnstina po najtežim tačkama optužnice za nasilni seksualni napad i silovanje prvog stepena - za šta mu je pretila doživotna zatvorska kazna.

Dužina kazne koja je Vajnstinu određena nije odmah saopštena, izricanje presude zakazano je za 11. mart.

Sudija Džejms Burk je, odmah pošto je presuda izrečena, zatražio da Vajnstin bude sproveden u zatvor.

Holivudski moćnik je u sudnicu je ušao uz pomoć hodalice jer je imao operaciju leđa. Vajnstinova advokatica Dona Rotuno tvrdila je da nedavna operacija leđa nije uspešna i da je njenom klijentu potrebna veća medicinska pomoć.

Sudija Džejms Burke rekao je da će podneti sudski zahtev da se Vajnstin prebaci u ambulantu.

Očekuje se da će se, posle suđenja u Njujorku, pojaviti i pred sudom u Kaliforniji. Vajnstin je pred sudom u Los Anđelesu optužen za seksualni napad na dve žene 2013. čiji identitet nije poznat javnosti.

Slučaj protiv Vajnstina bio je zasnovan na tri optužbe: da je jednu glumicu u usponu silovao u njujorškom hotelu 2013, zatim zbog prisiljavanja na seks svoje bivše asistentkinje Mimi Hejli, kao i za silovanje zvezde televizijske serije "Sopranos" glumice Anabele Skjore.

Harvi Vajnstin, nekadašnji filmski producent, na početku suđenja odbacio je sve tačke optužnice po kojima mu se sudilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu