Vesti -

"Nije tačno da pelikana na Dunavu nije bilo 100 godina"

Iako se u srpskim medijima pojavila vest da se nakon sto godina pelikan vratio na Dunav, iz Društva za zaštitu i proučavanje za B92 potvrđuju da ova ptica često navraća na obale ove reke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/ faabi
Foto: depositphotos/ faabi

Iz ovog društva poručuju da su pokušali i prošle godine, kada se takođe pojavila ista vest, da demantuju pogrešnu informaciju da su pelikani prvi put posle jednog veka sleteli na Dunav. Ističu da nije tačno da pelikana na Dunavu nije bilo 100 godina.

"Zima je period kada ove ptice svraćaju u Srbiju, a naš naziv za ove pelikane je kudravi nesit", kažu iz Društva.

U tekstovima koji su se pojavili na internetu navodi se da su ove ptice poslednji put su viđene na ovim prostorima krajem 19. veka, kada su isušene močvare. Procenjuje se da ih u celom svetu ima između 11.400 i 13.400 i zbog toga pelikani spadaju među najugroženije ptice.

Istraživanja su pokazala da se pelikani gnezde isključivo na malim plovećim tresetnim ostrvima, poznatim kao “arbunosi”. Ostrva su nastajala zimi, od odumrlih trsova barske trave i trske, dejstvom vetra i talasa. Svi željno očekuju da naprave svoja gnezda, jer bi to značilo da su pelikani odlučili da ostanu.

Kudravi pelikan, koji se navodno ponovo nastanio u Srbiji, najveći je od svih, dobar je letač, plivač i ribolovac. Zbog toga se ova ptica nastanjuje samo u mestima gde su velike vodene površine bogate ribom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu