Vesti -

Najdepresivniji ponedeljak u godini: Istina ili marketinški potez?

Treći ponedeljak u januaru poznat je još i kao "tužni" ponedeljak, odnosno kao najdepresivniji dan u godini.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/VitalikRadko
Foto: depositphoto/VitalikRadko

I dok nam psiholozi s jedne strane preporučuju šta da radimo i kako da se ponašamo, da bismo što lakše podneli današnji dan, s druge strane mnogi tvrde da je "tužni" ponedeljak zapravo izmišljen dan.

Treći ponedeljak u januaru kao "tužni ponedeljak" definisao je pre 13 godina psiholog Klif Arnal.

On je tvrdio da je izračunao koji je dan najtužniji u godini na osnovu nekoliko faktora koji utiču na depresiju.

Praznici su se završili, ljudi su se vratili svakodnevnim obavezama i poslu, novac je većim delom potrošen, a mnogi su shvatili i da neće ispuniti novogodišnja obećanja koja su sami sebi dali. Ako se tome dodaju i loši vremenski uslovi, sve su prilike da se čovek loše oseća.

Arnal je čak napravio i formulu po kojoj je došao do "tužnog" pondeljka. To je formula [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na]. U ovoj formuli W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mesečnu zaradu, T vreme nakon Božića, Q vreme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za preduzimanjem akcije, pa je zaključio da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

Međutim direktorka Fondacije za mentalno zdravlje iz Londona Izabela Goldi tvrdi da ovo nije najdepresivniji dan, i da je zapravo "izmišljen" kako bi se bolje prodavali aranžmani za leto.

Goldi navodi da "tužni ponedeljak" ne postoji i objašnjava da je smišljen 2005. godine kako bi se rasprodale turističke destinacije za leto.

"Od tada je to postalo PR događaj čiji je primarni cilj bio da proda usluge", navela je ona.

Goldi je navela da je od vitalnog značaja razlikovati osećaj tuge ili sumornosti tokom jednog dana od stvarne mentalne bolesti. Možete, kako navodi, tog dana da se osećate malo lošije, jer su praznici prošli, ali dodaje, "tužni ponedeljak nije najdepresivniji dan u godini".

"Ideja da depresiju možete da izračunate pomoću neke formule nije dobra", poručila je ona i dodala da teorija "tužnog ponedeljka" ipak nije potpuno isključena, jer je mentalno zdravlje pod uticajem okoline.

Zbog toga je navela i da postoji depresija koja se javlja svake godine u istoj sezoni.

Psiholozi preporučuju da se, kako biste izbegli loše raspoloženje, družite s porodicom i prijateljima i mislite pozitivno.

Inače, Klif Arnal je pored najdepresivnijeg dana izračunao i da je najsrećniji dan u godini 24. jun i uopšte period oko sredine leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu