Vesti -

Naučnici upozoravaju: Prete nam ekstremni toplotni talasi

Veliki toplotni talasi uzimaju sve veći danak kako bogatim, tako i siromašnim zemljama.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/kwest
Foto: depositphoto/kwest

Prema globalnom indeksu klimatskih rizika, koji je objavio Ekološki istraživački centar Džerman voč, Japan je bio najugroženija zemlja u 2018. godini, a pogodile su ga ekstremne letnje vrućine, obilne kiše i najsnažniji tajfun u četvrt veka, preneo je Rojters.

Nemačka, druga industrijski razvijena zemlja, bila je na trećem mestu jer je doživela najtopliji period od aprila do jula, što je dovelo do smrti više od 1.200 ljudi i velikih suša 2018. godine.

Indija, na petoj poziciji, bila je pogođena jednim od najdužih toplotnih talasa, koji je doneo nestašicu vode, slab prinos useva i nerede i na sve to bila je izložena monsunskim poplavama i ciklonima, naveo je Džerman voč u izveštaju.

U 2018. godini, usled jakog letnjeg toplotnog talasa u Japanu nastradalo je 138 ljudi, a više od 70.000 je hospitalizovano.

Širom Evrope naučnici izračunavaju da su ekstremni toplotni talasi sada do 100 puta verovatniji nego pre jednog veka.

U izveštaju se navodi da je uticaj toplotnih talasa na afričke države možda nedovoljno zastupljen zbog nedostatka podataka.

Snažne oluje su, u međuvremenu, opustošile 2018. godine Filipine, koji su na drugom mestu na osnovu indeksa klimatskog rizika, a tajfun Mangat im je naneo velike gubitke.

Madagaskar se našao na četvrtom mestu jer je u dva ciklona nastradalo 70 osoba, a 70.000 je bilo primorano da napusti svoje domove.

U Keniji i Ruandi, koje su se našle na sedmom i osmom mestu, sezonske kiše bile su mnogo obilnije od uobičajenih, prouzrokujući poplave, koje su uništile kuće i stoku i podstakle pojavu bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu