Vesti -

Mozzart podržao manifestaciju "Jednakost u sportu" na Vračaru

U cilju promocije rodne ravnopravnosti i sprečavanja nasilja nad ženama u SC Mirko Sandić na Vračaru revijalni turnir su odigrale ekipe ženskih fudbalskih klubova Sloga iz Zemuna, Vinča, Heroj, Rad, Zemun i ŽFK Crvena zvezda B.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Događaj je podržala i kompanija Mozzart u sklopu akcije koju sprovodi sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, kroz koju se zajedno bore protiv ove društvene pošasti. Ovaj meč, koji je imao za cilj i promociju ženskog fudbala, devojke su odigrale u majicama "Stop nasilju nad ženama".

"Zajednički zadatak svih nas je da obezbedimo jednake uslove za sve, i za žene i za muškarce u svim sferama, pa i u sferi sporta, zbog koje smo danas ovde. Imamo podatak da se devojčice bave sportom manje nego dečaci i zato su ovakve manifestacije važne jer radimo na podizanju svesti o značaju rodne ravnopravnosti. Drago mi je što ovde vidim Mozzart, koji je izuzetno društveno odgovorna kompanija i nadam se da ćemo se viđati na još ovakvih događaja, gde smo na jednom mestu spojili i sport i rodnu ravnopravnost, a i preduzetništvo", izjavila je Brankica Simanić, direktorka Privredne komore Srbije i članica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda.

U prvih pola veka postojanja fudbalerke ŽFK Sloge, "Pepeljuge iz Zemuna", pet puta su osvajale prvenstvo Jugoslavije i isto toliko puta bile pobednice Kupa Jugoslavije. Dokazale su se i na međunarodnoj sceni, kao finalisti nezvaničnog prvenstva Evrope u Francuskoj 1976. godine. Danas se klub takmiči u Superligi Srbije, najvišem rangu fudbalskih takmičenja za žene.

Foto: Promo
Foto: Promo

Promoter događaja je bila poznata modna kreatorka Suzana Perić, a manifestaciji su prisustvovale i mnoge javne i ličnosti iz sveta sporta, promoteri rodne ravnopravnosti.

"Ovde sam došla kao glavna i odgovorna urednica Bazara i neko ko se 21 godinu bavi ženama i ženskim pravima da podržim ŽFK Slogu, koja danas slavi rođendan i postoji već 50 godina. Danas promovišemo ženski fudbal, iako fudbal svi prvenstveno doživljavaju kao muški sport. U Francuskoj, na primer, ženski fudbal ima ogromnu popularnost i podršku francuske države. Podržavam i inicijativu Mozzarta i njihovu akciju Stop nasilju nad ženama, jer je to apsolutno tema o kojoj treba da se govori uporedo uz promovisanje rodne ravnopravnosti, poručila je Suzana Perić.

Danas klub trenira u Zemunu, gde su i počeli, ali su sada u vrlo nezavidnoj finansijskoj situaciji. Manifestacija "Jednakost u sportu" bila je odličan povod da se ponovo ukaže na pitanje borbe za prava žena, da se sruše predrasude, prevaziđu granice i uvidi potreba za većom promocijom i ulaganjem u ženski fudbal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu