Vesti -

Obmane prilikom sahranjivanja: Na šta su sve ljudi spremni zarad opela? VIDEO

Za nekrštene i samoubice nema opela. To nalažu crkvena pravila. Zašto je porodicama toliko važno da pokojnika isprate uz obred pa su spremni da sveštenicima podmeću lažne dokaze, koliki je to greh, da li paroh snosi posledice jer nije proverio podatke i da li je tačno da su se pojavili i prevaranti u mantijama?

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/AndrewLozovyi
Foto: depositphoto/AndrewLozovyi

Na ovu temu u Jutru Prve TV razgovarali su Gligorije Marković, paroh hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene,​ i Stevan Jovanović, teolog, veroučitelj u Petoj beogradskoj gimnaziji.

"Svi smo izloženi manipulacijama i to je realnost. Niko nije lišen situacije u kojoj može da bude izmanipulisan", izjavio je Gligorije Marković.

"Pravila koja je crkva propisala ustanovljena su na logici života u crkvi i i života koji crkva propoveda", naglasio je Marković.

On je istakao da u nekim slučajevima (na primer, u slučajevima kremacije), prilikom sahranjivanja pokojnika ima odstupanja, kada je držanje opela u pitanju, ali se prethodno piše molba arhijereju od koga se traži odobrenje da se ono izvrši.

Teolog Stevan Jovanović rekao je da je nedavno čuo priču da su se na jednoj sahrani pojavili lažni sveštenici koji su održali opelo na sahrani.

"Opelo je bilo vrlo čudno i trajalo je kratko. Sveštenik i njegov pomoćnik su se veoma neobično ponašali", rekao je Jovanović i dodao da je porodica koja je angažovala tog "sveštenika" tek na 40-dnevnom pomenu od paroha crkve kojoj pripada saznala da je sveštenik bio lažan.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu