Vesti -

Prvo izdanje knjige o Hariju Poteru prodato za 46.000 funti

Redak primerak prvog izdanja knjige o Hariju Poteru prodat je početkom oktobra na aukciji u Velikoj Britaniji za 46.000 funti, nakon što su je njeni vlasnici čuvali više od 20 godina.

Izvor: B92, Hina, N1
Podeli
Foto: ilustracija Getty/Justin Sullivan
Foto: ilustracija Getty/Justin Sullivan

Tvrdo ukoričeno izdanje knjige Hari Poter i Kamen mudrosti bilo je u vlasništvu porodice iz Lankašira koja je želela da ga sačuva kao deo porodičnog nasleđa. Na prodaju su se odlučili pošto su čuli da je slična knjiga o mladom čarobnjaku na aukciji postigla cenu od 28.500 funti.

Izdanje iz 1997. godine za kolekcionare je "sveti gral" jer ih je štampano vrlo malo, rekao je portparol aukcijske kuće.

Aukcionari kuće "Hansons Auctioneers" očekivali su da će za delo objavljeno sa dve greške postići između 25.000 i 30.000 funti. Ali, brojne telefonske ponude podigle su mu cenu.

Direktor "Hansons Auctioneersa", Džim Spenser je, udarivši čekićem nakon poslednje ponude, zadovoljno rekao da je reč "o magiji".

"Ni sam nisam mogao da verujem da je knjiga u tako dobrom stanju, kao da je tek izašla iz štampe. Ne mogu ni da zamislim da postoji bolji primerak", rekao je Spenser.

U prvom izdanju Harija Potera i Kamena mudrosti objavljeno je svega 500 primeraka, od čega ih je tek 300 poslato knjižarama.

Knjiga je bila jedno od 12 prvih izdanja dela o Hariju Poteru namenjenih prodaji na aukciji, uključujući i onu sa potpisom spisateljice Dž. K. Rouling.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu