Vesti -

Poslednje reči genija koji do 5. godine nije progovorio VIDEO

Kada je bio dete, veliki genije nije progovorio ni reč do 5. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/Keystone  Stringer
Foto: Gettyimages/Keystone Stringer

Albert Ajnštajn bio je veoma mirno i povučeno dete. Nije progovorio ni reč sve do 5. godine života što je mnogo zabrinulo njegove roditelje. Onda je iznenada jednog dana za večerom rekao da je "supa previše vruća".

Kada su ga roditelji pitali zašto nije progovorio nijednu reč do tada, on je rekao da je sve bilo u redu do tog momenta. Otac mu je, kada je imao pet godina, poklonio kompas koji ga je zaintrigirao i približio nauci.

Sa 17 godina je upisao politehničku školu gde je položio matematiku i nauku, ali je pao na drugim predmetima. Posvetio je 10 godina svog života teoriji relativiteta koju je objavio 1915. godine. Ipak, nikada nije dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće jer je ostala previše kontroverzna.

Voleo je muziku i jednom je rekao da bi voleo da bude muzičar da nije naučnik. Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu.

Imao je 76 godina kada je umro. Uzrok smrti bila je ruptura aneurizme koja je već bila operisana 1948. godine. Odbio je da ide na novu operaciju i izjavio da želi da ode onda kada on to želi i da život ne treba nastavljati veštačkim putem.

"Odradio sam svoj deo posla. Vreme je da se ode. Ja ću to da uradim elegantno“, izjavio je on.

Njegove poslednje reči na samrti ostaće zauvek nepoznate jer ih je izgovorio na maternjem nemačkom jeziku. Jedini svedok bila je medicinska sestra, ali ona nije znala jezik. Iako ne znamo koje su mu poslednje reči koje je izgovorio, znamo koje su poslednje napisane.

Pored njegove postelje pronađen je nedovršeni govor koji je hteo da drži u Izraelu. Govor je pozivao na mir u svetu.

Albert Ajnštaj je preminuo 18. aprila 1955. godine, a kako piše history.info, njegove poslednje izgovorene reči možda su misterija, ali je zato pisanim poslao jasnu poruku svim svetskim liderima. Šteta što ga je smrt prekinula usred pisanja govora jer je mnogo toga imao da napiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu