Vesti -

Srbi bili prve kamikaze: "Tela nikad nisu pronađena"

Pre tačno 50 godina otkrivena je jedna od velikih tajni iz Drugog svetskog rata. U tadašnjim "Novostima" objavljena je priča o tome da su srpski piloti bili preteče japanskih kamikaza, čiji su piloti samoubice takve akcije počeli da sprovode tri godine kasnije.

Izvor: B92, Večernje novosti
Podeli
Foto: dlpn / depositphotos
Foto: dlpn / depositphotos

Priču je ispričao penzionisani pukovnik Ratnog vazduhoplovstva Dušan Ćirović. Prvi pilot koji je izveo samoubilački čin bio je Vojislav Popović, zapovednik 42. lovačke eskadrile, pišu Večernje novosti.

"Uzleteo je među prvima, uvek je bio takav. Od podoficira inženjerca postao je oficir. A onda je tog 6. aprila 1941. poveo nekoliko aviona svoje eskadrile u neravnopravnu bitku. Verovatno je video svoje prijatelje kako padaju pogođeni neprijateljskom vatrom i da Nemcima ne mogu ništa. Možda je, kad je doneo takvu odluku, ostao i bez municije“, ispričao je Ćirović, i dodao:

"Usmerio je svoj avion na prvi neprijateljski dvomotorac. Iz naglog zaokreta, nisko nad zemljom udario je trupom svog aviona u krilo nemačkog aviona, pa se zajedno s njim srušio i poginuo. Ostaci oba aviona su pronađeni, ali tela nikad".

Odmah za Popovićem sličnu stvar je učinio i poručnik Milorad Tanasić Šapčanin, koji je video šta je uradio zapovednik eskadrile, pa je sledio njegov primer. Kad je shvatio da mu je avion izrešetan, a upravljačke komande su još funkcionisale, poput Popovića je udario neprijateljski avion u vazduhu i junački poginuo.

Beograđanin Đorđe Cvetković Ciga narednik pilot-lovac, tog je dana branio Podgoricu. Poginuo je na svoj 29. rođendan. Pre toga oborio je dva italijanska bombardera "Savoia". Upustio se nakon toga u bitku protiv lovaca koji su štitili bombardere napadače. Kad mu je nestalo metaka, zaleteo se u treći bombarder, zapalio ga i s njim izgoreo.

Kako je Ćirović ispričao, Japanci su s takvom praksom napada počeli tek od aprila 1944. godine i kamikaze ostaju sinonim za pilote samoubice.https://www.krstarica.com/pixelstats/1138535/?t=1560964966.4694

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu