Vesti -

Šta je pisalo u Ajnštajnovom pismu devojci koja ga je odbila

Pismo koje je nobelovac Albert Ajnštajn rukom napisao mladoj ženi koja ga je, očigledno, zainteresovala tokom boravka u Italiji 1921. godine, danas će biti ponuđeno na aukciji u Jerusalimu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Na aukciji će biti predstavljeno i pismo koje je Ajnštajn 1928. godine napisao kolegi Hermanu Mincu, a u kojem je izložio ideje za svoju "treću fazu teorije relativiteta" i fotografija na kojoj Ajnštajn puši lulu, prenosi AP, pozivajući se na kuću "Viner" koja organizuje aukciju.

Oktobra 1921, Ajnštajn je putovao u Firencu, u posetu svojoj sestri, kada je saznao da mlada studentkinja hemije po imenu Elizabeta Pičini živi u stanu iznad.

Tada 42-godišnji Ajnštajn zainteresovao se da upozna 22-godišnju ženu, inače ćerku čuvenog hemičara, ali je ona bila suviše stidljiva i odbila ga je.

Napuštajući Firencu, Ajnštajn je ostavio potpisano pismo na nemačkom jeziku, sledeće sadržine: "Naučnici, pred čijim sam nogama ležao i sedeo puna dva dana, za prijateljsku uspomenu".

U nemačkom jeziku, inače, fraza "ležati pred nečijim nogama" izraz je za pokazivanje ljubavi.

U oktobru prošle godine kuća "Viner" prodala je još jedno Ajnštajnovo pismo s njegovim razmišljanjima o sreći za 1,3 miliona dolara.

"Ajnštajnove predmete prodajemo već dugo, i to sa velikim uspehom. Ljudi širom sveta zainteresovani su za Ajnštajna, ne samo za njegovu matematičku i fizičku stranu, već i za njegov lični život", rekao je Gal Viner, direktor aukcijske kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu