- PR članak -

Veridba - tradicija, pomodarstvo ili znak ljubavi?

Život je prepun ispita a da li ste spremni za jedan od najvažnijih? Veridba je prvi čin vašeg obavezivanja na zajedništvo sa voljenom osobom, potvrda ljubavi i opredeljenje na vernost. Vidite, ima puno značenja, pa dobro razmislite!

Izvor: PR
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Veridba nije zakonska obaveza, ali u običajnom smislu ima veliko značenje jer je predvorje braka u koji se ulazi venčanjem.

Zato je čin veridbe poseban događaj, a kako će izgledati odlučujete sami. Da li ćete veridbu obeležiti glamuroznije, sa puno prijatelja, ili u užem krugu, u vašem stanu, to ne menja svečani karakter tog čina.

Verenički prsten kao simbol vezivanja

Ključni momenat je kada svojoj devojci stavite verenički prsten na ruku. Da li ste se prethodno raspitali na koji prst? Ovaj običaj u Srbiji je dosta ujednačen u svim krajevima – verenički prsten stavljate devojci na domali prst desne ruke. Verenički prsten tu čuva mesto za venčani prsten – burmu, a on se prebacuje na levu ruku.

Tradicija dva prstena je relativno novija, uglavnom od 19. veka, a do tada je zajedništvo potvrđivano jednim prstenom. Još od starih Egipćana taj prsten je predstavljao neraskidivnost i podrazumevao ljubav i vernost. Obično se nosio na levoj ruci, a posle venčanja je stavljan na desnu.

Ostalo je zabeleženo da je Maksimilijan Austrijski 1477. godine svojoj budućoj nevesti Mariji, vojvotkinji od Burgundije, darivao dijamantski verenički prsten, kao simbol trajnosti. Tradicija je sačuvana u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi gde muškarci svojim budućim suprugama daruju dijamantsko prstenje. To je naravno i statusni simbol, tako da tu tradiciju nije lako održati, a najmanje se njome ne treba opterećivati. Važno je da verenički prsten bude – od srca!

Stan, restoran ili dobra vinoteka

Kad je ljubav iskrena i izbor pravi, onda je sve drugo manje važno. Tako da i veridba, ma gde i kako organizovana, uvek je svečana i lepa, jer je takav karakter čina kojim potvrđujete opredeljenje da živite zajedno.

Ako želite da veridba bude malo intimnija, za izabrano društvo, porodicu i prijatelje, onda je i stan sasvim odgovarajući. Važno je da je raspoloženje na nivou i da se toči dobro vino. Zato neka vinoteka bude prvo mesto gde ćete se snabdeti za svečanost.

Naravno, dobra vinoteka može biti dobar izbor i za organizovanje veridbe. Da bude malo prostranije i društvo veće. Ako kad je u pitanju vinoteka Beograd ih bar ima, a i svaki grad, jer dobra vina idu uz svečane prilike. Još ona penušava, da se nazdravi kad verenički prsten zablista na devojčinoj ruci.

Rasveta, lampice i efekti

Bez obzira gde pravite svečanost potrudite se da prostor bude lepo uređen. Kvalitetna rasveta igra veliku ulogu pa je možete i iznajmiti za tu priliku. Neka bude lampica, neki lajt-šou, efekti u ritmu muzike, da i svetlo bude razigrano kao i društvo.

A one oblake od magle iz poda, dok prskalice bacaju iskre svuda oko vas, ipak ostavite za drugu, tačnije sledeću svečanost, za vaš svadbeni ples i burme na rukama! Tada rasveta može biti i bogatija, ali ako se opredelite za to, onda je prepustite onima koji će znati da upravljaju tim bogatstvom boja i efekata.

Dobre povode treba iskoristiti za dobre provode. Neka u životu bude što više retkih trenutaka koji boje svakodnevicu obaveza. Podelite ih sa svojim najbližima, sa prijateljima, a najveće vrednosti čuvajte sa onom osobom koja nosi vaš verenički i venčani prsten.

strana 1 od 4 idi na stranu