- PR članak -

Šta nude skuplji a šta jeftiniji starački domovi

Svako ko je krenuo u potragu za staračkim domom suočio se velikim izborom i različitim cenama. Odluka nije jednostavna. Da li su jeftini starački domovi dovoljno dobri, a zbog čega je cena nekima znatno viša - prva su pitanja koja se postavljaju.

Izvor: PR
Podeli
Shutterstock/Studio Africa
Shutterstock/Studio Africa

Pre svega, treba naglasiti da svaki dom za stare ima svoj cenovnik sa rasponom cena koje zavise od više faktora.

Tako na primer, svi starački domovi cenu formiraju na osnovu: zdravstvenog stanja osobe (odnosno potrebe za zdravstvenom negom i zbrinjavanjem), veličine sobe (da li je to apartman, jednokrevetna ili višekrevetna soba) i slično. Međutim, šta je to što je ustvari najvažnije prilikom izbora i koliko cena igra bitnu ulogu?

Organizacija slobodnog vremena u staračkim domovima

Možda je nekom iznenađenje, ali dobra atmosfera u staračkom domu je jedna od najvažnijih stavki. Ako nema zabave, druženja i zalaganja osoblja da svaki korisnik doma oseća toplinu kućne atmosfere i ima ispunjeno slobodno vreme, onda druge stavke nemaju smisla u potpunosti. Tačno je da je zdravstvena nega na prvom mestu, ali da bi se fizičko zdravlje održalo, bitno je i psihičko stanje.

Pored obroka, brige o higijeni, medicinske nege, lekarskih pregleda, mnogo je slobodnih sati u toku dana koje treba nečim zanimljivim i korisnim ispuniti.Interesantno je da politika staračkog doma u vezi sa animiranjem korisnika i društvenim životom, nema mnogo veze sa cenom usluga. Možete naći i jeftinije i skuplje staračke domove u kojima se velika pažnja pridaje tome kako izgleda svaki dan i da li su lica korisnika nasmejana.

Jednokrevetna ili deljena soba

Dodatna privatnost u jednokrevetnoj sobi povećava cenu korišćenja staračkog doma. Osobama koje nisu naročito društvene i koje vole svoj mir i samoću, potrebno je da budu same u sobi ili apartmanu. Skuplji starački domovi uglavnom imaju i malo prostranije sobe, bilo da je reč o jednokrevetnim ili višekrevetnim. Međutim, ako neko nije u mogućnosti da priušti sebi boravak u sobi koju ni sa kim ne deli, onda je deljena soba kompromis na koji treba da pristane. Razlike u cenama smeštaja potiču i od toga da li je uređenje luksuzno ili skromnije, ali i od toga da li pojedinačne sobe imaju televizore, pristup internetu i druge pogodnosti. Ipak, ima osoba kojima prija da su stalno u društvu svojih vršnjaka, jer na taj način se nikad ne osećaju usamljeno. Njima pogoduju dvokrevetne, trokrevetne ili četvorokrevetne sobe.

Lekarski nadzor

Najvažnija stavka u izboru staračkog doma je, zasigurno, adekvatan lekarski nadzor. Cena korišćenja staračkog doma veća je za pacijente koji zahtevaju posebnu medicinsku negu. Inače, svaki starački dom spreman je za zbrinjavanje starijih osoba koje pate od uobičajenih staračkih bolesti i tegoba. Takođe, prilikom biranja doma za stare treba se raspitati šta je uključeno u cenu. Na primer, u nekim domovima u cenu su uračunati i pregledi lekara specijalista, dok u drugim postoji nadzor lekara opšte prakse.

Lokacija staračkog doma

Lokacija staračkog doma za neke korisnike igra važnu ulogu, dok za druge ne. Na primer, ako porodica živi u inostranstvu, i dolazi samo nekoliko puta godišnje u posetu, onda sama lokacija i nije toliko važna kao činjenica da li nekome više prija gradska ili seoska sredina. Ovakvi korisnici mogu se smestiti u neki od veoma komfornih domova za stare na obodu grada ili u selu, biti okruženi zelenilom, prostranstvom, zvukovnima i bojama prirode. S druge strane za korisnike čiji potomci stanuju u istom mestu dobro je da oni što češće mogu da dođu u posetu. Ovakvim porodicama znači da je starački dom negde u blizini kuće ili radnog mesta, kako bi što češće mogli da svrate u posetu. Cene neznatno variraju u odnosu na lokaciju. Međutim, na njih mnogo više utiče uređenost staračkog doma.

Komfor ili luksuz

Neki elementi koje izvesni starački domovi poseduju veoma su korisni i praktični. Starije osobe koje su korisnici doma, uglavnom imaju poteškoća pri kretanju, od toga da sporije hodaju ili koriste ortopedsko pomagalo do toga da su nepokretne i vezane za invalidska kolica. Stoga je veoma dobro ako postoji lift u domu koji ima stepeništa, tj. koji ima više od jednog nivoa. Alternativa liftu je pokretna stolica na stepenicama. Jedno ne isključuje drugo, obe opcije su korisne. Svako pomagalo koje olakšava neometano kretanje ne bi trebalo smatrati luksuzom. Ukoliko je osoba nepokretna, prilikom biranja doma, treba sagledati u kolikoj meri je on pogodan za nju i koliko je uloženo u to da se invalidima maksimalno olakša kretanje. Ne mora da znači da su domovi koji su na ovaj način opremljeni značajno skuplji od onih koji nisu. Štaviše, moguće je da ovakav komoditet nađete po pristupačnim uslovima. Pronalaženje idealnog staračkog doma treba početi na sajtu mirandre.com jer to je mesto na kome se nalaze svi najbolji domovi za stare.

Generalni zaključak jeste da, što se cena tiče, starački domovi uvek nude više u odnosu na negu u kućnim uslovima. Zbrinjavanje starijih osoba koje same žive i kojima je potrebna stalna pomoć, mnogo je skuplje zbrinuti u kućnim uslovima nego u domu za stare. Cene troškova nege kod kuće mogu biti više od cene boravka u nekom od staračkih domova, gde će pored kvalitetne nege, imati i društvo svojih vršnjaka.

M.K.

strana 1 od 11 idi na stranu