- PR članak -

Biti skroman, a sanjati veliko

Usluge Centra za integraciju mladih u Beogradu koristi blizu 500 dece.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Mlađi od 15 godina svakodnevno svraćaju u svratišta na dve lokacije, gde ih dočekuju vaspitači i pedagozi, među kojima su neki i sami bivši korisnici svratišta. Stariji od 16 godina u Kafe Baru 16, socijalnom preduzeću CIM-a, imaju priliku da steknu praksu u ugostiteljstvu i pohađaju različite kurseve iz te oblasti, ne bi li im put do formalnog zaposlenja bio lakši.

Upravo su zaposlenje i planovi na polju posla bili tema interaktivne radionice kojoj su pre nekoliko dana prisustvovali zaposleni u kompaniji Samsung i mladi ljudi, bivši korisnici Svratišta, koji danas pred sobom imaju nimalo lak zadatak – da pronađu svoje mesto u društvu.

Foto: Promo
Foto: Promo

Nakon upoznavanja i razmene priča u okviru grupa, tokom kojih predstavnici kompanije nisu mogli da sakriju oduševljenje otvorenošću i iskrenošću dece, usledio je kreativni deo, kada su mlađi učesnici, kroz crtanje slikovito predstavili svoje želje i ambicije po pitanju zaposlenja. Od profesionalnih vozača, preko barmena i šefova u restoranima, do vlasnica salona lepote, kako kažu neće stići ukoliko ne završe školu. Obrazovanje smatraju najvažnijim preduslovom za uspeh i od njega ne planiraju da odustanu, bez obzira na okolnosti koje su ih zadesile.

Nadalje, kroz razgovor sa starijim i iskusnijim kolegama iz grupa, zaključili su i da ne mogu uspeti sami, bez podrške tima, kao i da do cilja mogu stići samo uz mnogo volje, truda i ulaganja. Radna disciplina, motivacija i proaktivnost takođe su bili tema razgovora, dok su mnogi među štićenicima Centra istakli i da bez pozitivne energije i mnoštva osmeha, na ovaj put ne vredi ni kretati.

Foto: Promo
Foto: Promo

Šta kada dođu do uspeha? Sav novac koji zarade daće siromašnima i svojim drugarima iz svratišta. Tek ono što preostane, trošiće na sebe. U ovome se složilo svih dvanaestoro predstavnika Centra, podsećajući svojom nesebičnošću volontere iz Samsunga na ono što je zaista i jedino važno – podrška i humanost.

Jedni od drugih naučili su svašta: koliko je bitno biti skroman, kako postavljati sebi male, ostvarive ciljeve, ali i zašto je dobro ponekad sanjati velike snove, čak i onda kada se čini da je sve protiv nas.

Na kraju druženja, učesnici su uz osmehe razmenili poklone i zahvalnice. Pored radionice, Samsung je Centru za integraciju mladih donirao i svoje uređaje, sa idejom da korisnici imaju što bolje uslove za kvalitetan život i ispunjeno slobodno vreme.

strana 1 od 8 idi na stranu