Nauka -

Konačno istraženo: Koliko seksa je potrebno da biste produžili život

Seks može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Utvrđeno je da je seks barem jednom nedeljno povezan s dužim telomerima – zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vek ćelije. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vekom, piše The Healthy.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izveštavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prethodne nedelje imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužine telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za vaše zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dele, postajući malo kraći sa svakom debom ćelije. Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomernog pijenja i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu živeti duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa; čini se da duži telomeri pomažu u sprečavanju bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu