Nauka -

Naučnici strahuju: Rad CERN-a ugrožen zbog restrikcija

Naučnici pri Evropskoj organizaciji za nuklerno istraživanje strahuju da bi nastupajuća energetska kriza mogla da ugasi Veliki hadronsku sudarač čestica.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: D-VISIONS/Shutterstock
Foto: D-VISIONS/Shutterstock

To je potvrdio čelnik CERN-a Serž Klode, koji je istakao da ta organizacija radi na mogućim rešenjima problema.

Najgori scenario je da Veliki hadronski sudarač (LHC) bude ugašen na neko vreme kako bi se smanjila potrošnja energije, rekao je Klode za Vol strit džornal.

"Zabrinuti smo za stabilnost energetske mreže i trudimo se da na sve načine sprečimo restrikcije", kaže prvi čovek CERN-a, dodajući da će naučnici učiniti sve što mogu da LHC nastavi da radi i izbegnu gašenje sistema vrednog 4,4 milijarde dolara.

LHC je jedan od osam sudarača lociranih u džinovskom podzemnom kompleksu između Francuske i Švajcarske. Ujedno je i jedan od najvećih francuskih potrošača energije i u određenim periodima visokog intenziteta potrebno mu je i 200 megavata struje.

CERN zbog toga pregovara sa svojim snabdevačem energijom, francuskim državnim gigantom EDF SA i želi da unapred dobija upozorenja ukoliko treba da smanji svoju potrošnju, kao i o eventualnim restrikcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu